Dokunma Hissi Veren Robot El Yapıldı

Share

Felçli bir hastada denenen robot el, dokunma duyusunun hissedilmesini sağladı. Robot eldeki alıcılar duyuları doğala yakın hissettirdi. İlginç çalışma, John Hopkins Üniversitesi’ndeki Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’nda ABD ordusunun desteklediği ileri protez uzuv araştırmasının bir parçası olarak gerçekleştirildi.

28 yaşındaki erkek hasta, omurilik yaralanması nedeniyle 10 yıldan uzun süredir felçliydi. Deneyde protez robot eldeki elektrotlar, hastanın beyninin duyu ve motor kortekslerine yerleştirildi. Böylece hasta düşünerek kolu hareket ettirebildi ve tek tek parmaklarına dokunulduğunu hissetti.

Robot eldeki alıcılar, parmakların herhangi birine yapılan baskıyı tespit etti ve beyne bu hissi taklit eden elektronik sinyaller yolladı. Hasta gözleri bağlıyken de hangi parmağına dokunulduğunu bildi. Araştırma ekibinden Justin Sanchez, “Bir ara bir değil iki parmağına dokunup ona söylememeye karar verdik.

Sonra ‘Bana numara mı yapıyorsunuz” dediğinde artık robot elle hissettiği duyunun doğala yakın olduğunu biliyorduk” dedi.

Kaynak: Hürriyetaile.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...