NASA’nın Ay’a İniş Görevinden Yeni Kareler

Share

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) güncellenmiş Project Apollo arşivini internette yayınladı. Yıllardır komplo teoristlerinin merceği altında bulunan kareler, günümüz teknolojisi ile netlik kazanırken, NASA bu kareler ile iddialara cevap vermiş oldu.

1969’dan 1972’ye kadar gerçekleştirilen Ay görevleri esnasında çekilen ve yaklaşık 8 bin adet olan fotoğraflar, NASA’nın fotoğraf paylaşım platformu Flickr’daki hesabından yayınlandı.

Söz konusu kareler içinde Neil Armstrong’un ikonik pozu da bulunuyor. Bu kare yıllarca ABD’nin Ay’a gitmediğini, bu karenin bir stüdyoda çekildiğini iddia eden kişilerin sıklıkla başvurduğu bir kare olmuştu.

Arka planda yıldızların bulunmadığını ve ABD bayrağının şekline dikkat çeken komplo teoristleri, ABD’nin ‘Soğuk Savaş’ koşulları içerisinde Sovyet Rusya’nın uzay harcamalarını artırmak için böyle bir sahte operasyona imza attığını savunmuştu.

Peki ‘Uzay Yarışı’nın seyrini değiştiren sefer nasıl gerçekleşti?

NASA, Ay’a insanlı gemi göndermeden önce insansız Orbiter, Ranger ve Surveyor araçlarını gönderdi ve Ay’ın yüzeyinde Apollo’nun inişi için uygun yer arandı.

Gemini 8 uçuşuyla ilk kez uzaya giden Neil Armstrong, 20 Temmuz 1969 tarihinde Apollo 11 ile yaptığı ay yolculuğunda Ay’a ilk ayak basan insan oldu.

İşte NASA’nın o seferlerinden öne çıkan kareler:

NTV

Deniz Çalışkan

İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan Deniz, profesyonel öğrenimini yerel gazetelerde sürdürmeye devam ediyor. Kitap ve müziksiz bir hayatı kabul etmeyen Deniz için kitaplardan uyarlanan filmler özenle kaçılması gereken aktiviteler arasında yer alıyor.

You may also like...