Steve Jobs Yaşamını Yitireli 4 Yıl Oldu

Share

Teknoloji dünyasında günün anlam ve önemi Steve Jobs oldu. 5 Ekim 2011 yılında hayatını kaybeden Jobs’ın bugün ölüm yıldönümü. Teknolojinin günlük hayatta –her ne kadar kapitalizm gibi görünse de- sevilmesini…

Teknoloji dünyasında günün anlam ve önemi Steve Jobs oldu. 5 Ekim 2011 yılında hayatını kaybeden Jobs’ın bugün ölüm yıldönümü… Teknolojinin günlük hayatta –her ne kadar kapitalizm gibi görünse de- sevilmesini ve hızlı takip edilebilmesinde etkili olan isimlerden biriydi Steve Jobs. 1976 yılında adaşı Steve Wozniak ile çıktığı yolculuğun adına –sonra değiştirilmek üzere- Apple denilmişti; Nitekim Apple olarak da hayatımızda büyük bir yer etmeyi başardı. Günümüz CEO’larından biraz daha farklı bir pazarlama stratejisi, sunum bilgisi ve düşünce tarzı bulunan Steve Jobs, kendi kurduğu şirketin yönetim kurulu ve hissedarların birleşmesiyle ayrıldı ve tipografi eğitiminden esinlendiği animasyon ve çizim karakter şirketi Pixar’ı kurdu. Apple’a geri dönmesiyle uzun yıllar ilk günkü ekiple çalışmaya devam eden Jobs, 7 yıl boyunca pankreas kanseriyle savaştı. Bu yıllarda iPhone 4S’ten itibaren 6 modelin de planlarını yapmış, fikrinin izlenmesini çalışma arkadaşlarıyla paylaşmıştı. Henüz hali hazırda Apple’ın ana binasında “Bir Jobs gibi düşün ve noktaları birleştir” cümlesinin ilham getirdiğine inanılıyor. Steve Jobs’ı 4. Yılında bir kez daha anıyor ve sizleri hakkında daha fazla bilgi için baş başa bırakıyoruz.

Steve Jobs Kimdir? Steven Paul Jobs (24 Şubat 1955 – 5 Ekim 2011), Apple Computer, Inc.’ın kurucu ortağıdır. Ölümünden 5 hafta öncesine kadar yeni adıyla Apple Inc. de CEO olarak görev yapmıştır. Bilgisayar endüstrisinin önderlerinden olarak kabul edilir. Next Computer ve Pixar Animasyon Stüdyoları’nı da kurmuş ve yönetim kurulu başkanlığını yapmıştır. Yönettiği Apple firmasını zirveye çıkardığı yıllarda pankreas kanserine yakalanmış, 7 yıl içinde 56 yaşında ölmüştür. 1970’lerin sonunda, diğer kurucu ortak Steve Wozniak’la birlikte, ticari başarı sağlayan ilk kişisel bilgisayarlardan birini yarattı. Jobs, 1980’lerin başında, fare (mouse) ile kullanılan GUI (Grafik Kullanıcı Arayüzü)’n ticari potansiyelini fark edenlerin arasında yer alır. 1985’te yönetim kurulunda kaybettiği güç mücadelesinin ardından Jobs Apple Yönetim Kurulu’ndan çıkartıldı; yüksek öğrenim ve iş dünyası için bilgisayar platformu üretmeyi hedefleyen NeXT bilgisayar şirketini kurdu. 1986 yılında da Lucasfilm firmasından Pixar’ı satın aldı. 1997 yılında Apple Computer şirketinin NeXT’i satın almasıyla Jobs kurucusu olduğu şirkete geri döndü.

O zamandan itibaren icra kurulu başkanı (CEO) olarak çalıştı. Fortune dergisi 2007 yılında Steve Jobs’u En Güçlü İşadamı olarak göstermiştir. Jobs, önceden Lucasfilm şirketinin bilgisayar grafiği bölümü olan Pixar Animasyon Stüdyoları’nı 1986 yılında satın alır. 2006 yılında Walt Disney Şirketi tarafından satın alınıncaya kadar şirketin CEO’su ve en büyük hissedarıydı. Jobs hayata gözlerini yumana kadar Walt Disney Şirketi’nin en büyük gerçek kişi hissedarı ve yönetim kurulu üyesi olmuştur. Jobs’un iş dünyasındaki geçmişi, alışılmışın dışındaki bireysel Silikon Vadisi girişimcisi kişiliğinin yarattığı söylentilerle doludur. Estetiğin toplumsal ilgi odağı oluşturmadaki rolünü iyi bilerek tasarımın önemini vurgular. İşlevsel ve zarif olan ürünler geliştirmesi sayesinde sadık bir hayran kitlesi edinmiştir.

Milliyet

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...