Boeing’ten Dünyanın En Hafif Metali

Share

Dünyanın en büyük uçak üreticilerinden Boeing, yüzde 99’u havadan oluşan dünyanın en hafif metalini icat etti.

Boeing, yakıt tasarrufu yapan uçaklar için kolları sıvadı ve yüzde 99’u havadan meydana gelen dünyanın en hafif metalini yaptıklarını açıkladı.

Boeing tarafından yıllardır üzerinde çalışılan Microlattice adlı bu inanılmaz materyal, yapı olarak insan kemiklerini andırıyor.

Dış kısmı son derece sağlam iç kısmı ise boş olan bu materyal, oldukça hafif olmasına rağmen son derece yüksek basınca dayanabiliyor.

Projeye öncülük eden araştırmacılardan biri olan Sophia Yang tarafından gözenekli bir polimer yapı olarak nitelendirilen Microlattice, dış yüzeyleri insan saçının binde biri kalınlığında olan içi boş tüplerin iç içe geçmesiyle oluşuyor.

Boeing’e ait HRL Laboratories tarafından geliştirilen Microlattice’in, havacılık sektöründe kullanılmakta olan mevcut aerojel ve köpüklerden 100 kat daha düşük yoğunlukta olmasına rağmen neredeyse titanyum kadar sağlam olduğu ifade ediliyor.

Bu metalin geliştirilmesindeki en önemli amaç ise yakıt tasarrufu sağlamak; zira uçak ne kadar hafif olursa harcanan yakıt da o oranda az olacak.

Hürriyet

Sezin Nil Tufan Bardakçı

Her şey için yeterli olduğu sanılır ama Nil için satranç oynamak elde ettiği şampiyonluklara rağmen sadece fazla iddialı bir hobiden ibaret. Yeterince zeki olduğunu göstermek yerine herkesin iyi olabilmeyi bu kadar dilediği bir oyunu kendisine iktisata yönlendiren bir analitik düşünce kaynağı olarak yorumluyor. Çok düşünüp az konuşuyor ve çok okuyup az yazıyor. Hayatın ona gelişini doğru yorumlayana kadar olanları saymazsak İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü mezunluğundan pek de haz etmiyor. Oyunun kurallarına aykırı bir “rok” daha deyip onu yenilmez satranççı kimliği Colly’e hapsetmeden hayatta savrulmayı umuyor. Maroon 5 eşliğinde.

You may also like...