Yılbaşı Paketlerinde İçki Yasaklandı

Share

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla artık marketlerde satılan yılbaşı sepetlerinde tütün mamülleri ve alkollü içkiler yer almayacak. Kararın hangi gerekçeyle alındığı da ortaya çıktı.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, yılbaşı sepetinde tütün mamulü ve alkollü içkinin yer almamasını kararlaştırdı

Yılbaşı sepetinde tütün mamulü ve alkollü içki yer almayacak.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar HakkındaYönetmeliğin 19. ve 20. Maddelerinin Uygulanması ile İlgili Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, kurumdan alınmış perakende tütün mamulü ve/veya alkollü içki satış belgesine haiz perakende satış yerlerinde satışa sunulan yılbaşı sepetlerinin içerisinde tütün mamulleri ve alkollü içkiler yer almayacak.

Neden yasaklandı?

Hürriyet’ten Aysel Alp’in haberine göre TAPDK sepet içindeki içkilerin fiyatının bilinemediği ve alkol promosyonu yapıldığı için yasak kararını aldı.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu yetkililerinden edinilen bilgiye göre bu karar iki gerekçeyle alındı. Birincisi, mevzuat gereği tütün ve tütün ürünleri ile alkollü içkilerin satışını artırmak, cazip hale getirmek üzere promosyon ve tanıtımı yapılamaz. Dolayısıyla yılbaşı döneminde hazırlanan süslü sepetler, promosyon niteliği taşıdığından Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 20’nci maddesine aykırı oluyor. Söz konusu maddenin ilgili fıkraları şöyle:

“Alkollü içkilerin kullanılmasını ve satışını özendiren veya teşvik eden kampanya, promosyon ve etkinlik yapılamaz. Bu yükümlülük, arz zinciri içerisindeki tüm gerçek ve tüzel kişileri kapsar. – Herhangi bir alkollü içkinin alınması koşuluna bağlı kampanya ve promosyon düzenlenemez. – Perakende satıcılara, açık alkollü içki satıcılarına ve tüketicilere yönelik bağlı satış uygulaması yapılamaz”

İkinci neden “fiyat”

Kurulun bu kararı almasının ikinci nedeni ise ‘fiyat’. Kurum yetkilileri, sepete alkollü içki konulduğunda ‘içkinin fiyatının’ belirlenemediğini belirterek, “Yine mevzuat gereği alkollü içkiler gerçek fiyatının altında satılamaz. Ancak yılbaşı sepeti bir bütün halde fiyatlandırıldığından, içkinin gerçek fiyatından mı yoksa indimli mi satıldığını tespit etmek sıkıntı yaratıyordu. Bu iki nedenle yılbaşı sepetinden ‘alkollü içeceklerin çıkarılması’ kararı alındı” dediler.

AA, Hürriyet

You may also like...