Paris Saldırılarında Tablo Ağırlaştı: 158 Ölü

Share

Fransa’nın başkenti Paris’te bir konser salonu ile bazı restoran ve barlarda silah ve bombayla 6 ayrı saldırı gerçekleştirildi. The Guardian, kent genelindeki saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 158 olduğunu aktarırken, 80’i ağır olmak üzere 200’den kişinin yaralandığı açıklandı. Bataclan konser salonunda rehine alınan 118 kişinin öldüğü belirtildi.

Saldırganlardan dördünün konser salonunda öldüğünü belirten güvenlik kaynakları, üçünün üzerlerindeki patlayıcıları infilak ettirdiğini, diğerinin de polis tarafından vurulduğunu belirtti. Kaynak, üç saldırganın Stade de France yakınlarında öldüğünü, bir saldırganın ise Paris’in doğusunda sokakta öldürüldüğünü ifade etti.

Saldırıları IŞİD’in düzenlemiş olabileceği ihtimali üzerinde durulsa da, Paris’te gerçekleşen katliamları üstlenen bir örgüt olmadı. Bataclan konser salonundaki görgü tanıkları, saldırganların “Bu, Suriye için” diye bağırarak tekbir getirdiklerini söyledi.

Hollande G-20 programını iptal etti

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, yaşananları “beklenmeyen terör saldırıları” olarak nitelerken ülkedeki güvenlik güçlerinin izinleri iptal edildi. Saldırı nedeniyle Türkiye’ye yapacağı G-20 zirvesi ziyaretini iptal eden Hollande, 118 kişinin hayatını kaybettiği Bataclan konser salonunun dışında yaptığı konuşmada, “Savaşacağız ve bu savaş acımasızca olacak” dedi.

Sınırlar kapatıldı, Schengen askıda

Cuma akşamı gerçekleşen saldırılar ardından olağanüstü hal ilan edilen Fransa’da sınırlar kapatıldı, Schengen uygulaması iptal edildi. Sınırlarda terör operasyonu başlatıldığı belirtilen Fransa’da, bin 500 asker de Paris’e sevk edildi.

Uçuşlar iptal edildi

Bazı havayolları firmaları Paris’le bağlantılı tüm uçuşlarını iptal ederken, birçok havayolu ise seferlerde aksama olmayacağını belirtti. Fransa Dışişleri Bakanlığı da havaalanlarının açık olduğunu ancak güvenlik önlemlerinin artırıldığını açıkladı.

Paris polisi: Evden çıkmayın

Paris polisi, vatandaşları evlerinde kalmaları için uyardı. Twitter üzerinden “açık kapı” anlamına gelen #porteouverte etiketini kullanan yüzlerce Parisli, sokağa çıkmamanın tavsiye edildiği kentte evinden uzak noktada olanlara kapılarını açtı.

IŞİD ihtimali üzerinde duruluyor

Saldırıları IŞİD’in düzenlemiş olabileceği ihtimali üzerinde durulsa da, Paris’te gerçekleşen katliamları üstlenen bir örgüt olmadı. Bataclan konser salonundaki görgü tanıkları, saldırganların “Bu, Suriye için”, diye bağırarak tekbir getirdiklerini söyledi. Aynı zamanda, birçok IŞİD destekçisinin de sosyal medya üzerinden katliamı “kutladığı” görüldü.

Sadece konser salonunda 118 ölü

Paris’teki saldırılar, yerel saatle 21.45’te başladı. İlk olarak bar ve kafelerin yoğun olduğu bir bölgede ateş açıldığı haberi geldi. Ardından, Fransa-Almanya maçının oynandığı Stade de France yakınlarında patlamalar gerçekleştiği bildirildi. Aynı zamanda, ABD’li bir grubun çaldığı Bataclan konser salonunda da çok sayıda kişinin rehin aldığı duyuruldu.

En çok can kaybı, Voltaire Bulvarı üzerindeki Bataclan’da yaşandı. Eagles of Death Metal adlı Kaliforniyalı grubun konser verdiği salonda 100’den fazla kişi hayatını kaybetti. İngiliz The Guardian 118 olarak duyurdu. Konser salonunun üst katlarında ya da koltukların altında saklanan 100’ün üzerinde rehine kurtarılırken, 1 saldırganın öldürüldüğü açıklandı.

Saldırganlardan dördünün konser salonunda öldüğünü belirten güvenlik kaynakları, üçünün üzerlerindeki patlayıcıları infilak ettirdiğini, diğerinin de polis tarafından vurulduğunu belirtti. Kaynak, üç saldırganın Stade de France yakınlarında öldüğünü, bir saldırganın ise Paris’in doğusunda sokakta öldürüldüğünü ifade etti.

Milli maçın oynandığı stat etrafından patlamalar

Fransa-Almanya maçının oynandığı Stade de France yakınlarında da en az 3 saldırı gerçekleşti. Stat çevresindeki patlamalarda 4 kişinin hayatını kaybettiği ve en az 50 kişinin yaralandığı açıklandı.

Hollande stattan tahliye edildi

Patlama sesleri, maç esnasında stattakiler tarafından da duyulurken, Almanya ile karşılan milli takımı izlemek için statta bulunan Cumhurbaşkanı François Hollande ve beraberindeki heyet acil olarak tahliye edildi. Maçın tamamlanmasının ardından ise seyircilerin stadı tahliye etmesine izin verilmedi. Sahanın ortasında toplanan seyirciler yaklaşık 3 saatlik beklemenin ardından tahliye edildi. Seyirciler, stattan çıkarken Fransa Ulusal Marşı’nı söyledi.

Aynı caddede karşılıklı olarak yer alan Le Petit Camboge ve Le Carillon restoranlarında da en az 11 kişi hayatını kaybetti. Ancak yetkililer, bu restoranlardaki kayıplarla ilgili detaylı bilgi vermedi. Kentin farklı yerlerinde meydana gelen saldırılarda da 26 kişi hayatını kaybetti.

T24

Sezin Nil Tufan Bardakçı

Her şey için yeterli olduğu sanılır ama Nil için satranç oynamak elde ettiği şampiyonluklara rağmen sadece fazla iddialı bir hobiden ibaret. Yeterince zeki olduğunu göstermek yerine herkesin iyi olabilmeyi bu kadar dilediği bir oyunu kendisine iktisata yönlendiren bir analitik düşünce kaynağı olarak yorumluyor. Çok düşünüp az konuşuyor ve çok okuyup az yazıyor. Hayatın ona gelişini doğru yorumlayana kadar olanları saymazsak İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü mezunluğundan pek de haz etmiyor. Oyunun kurallarına aykırı bir “rok” daha deyip onu yenilmez satranççı kimliği Colly’e hapsetmeden hayatta savrulmayı umuyor. Maroon 5 eşliğinde.

You may also like...