Facebook Mağduru Isis: İsmim Yüzünden Terörist Sayıldım

Share

Facebook hesabı dondurulan San Francisco’lu mühendis Isis (IŞİD’in İngilizce kısaltması) Anchalee, “Facebook beni ismimden dolayı terörist zannediyor” dedi.

Anchalee Twitter üzerinden Facebook’a gönderdiği şikayet mesajında “Neden kişisel hesabım kapatılıyor? Isis Anchalee benim gerçek adım” dedi.

Anchalee Facebook’a adının gerçekten Isis olduğunu kanıtlamak için pasaportunun bir ekran görüntüsünü yolladığını söylüyor.

Bu yöndeki üçüncü çabasında başarılı olmuş.

Facebook’un araştırma elemanlarından Omid Farivar Anchalee’ye ilk şikayetinden 8 saat sonra, açık bir Twitter mesajı atarak özür diledi.

Mesajda, “Isis çok özür diliyoruz. Nasıl olduğunu bilmiyorum. Ama gerekli kişileri haberdar ettim ve düzeltmek için uğraşıyoruz” deniyor.

Facebook bu yıl kullanıcılarını gerçek isimlerini kullanmaya zorlayan yeni kurallar uygulamaya başladı, ama uygulamada tutarlı olmamakla eleştiriliyor.

Facebook’un sıkılaşan kuralları

Site kullanıcılardan, “Facebook” toplumunun güvenliği açısından semboller, noktalamalar, sıradışı karakterler, profesyonel ya da dini ünvanlar, ya da “başkalarını dolaylı ya da doğrudan incitecek ifadeler kullanmamalarını” istiyor.

Fakat bu politikanın da tutarlı uygulanmadığı eleştirileri var.

Nadia Drake, Haziran ayında Wired dergisinde çıkan yazısında “Bu kuralın amacı kısmen ünlüler adına açılmış sahte hesaplarla, insanların evdeki kedi, köpekleri için açtığı hesapları ortadan kaldırmaktı. Fakat bu aynı zamanda gerçek insanların hesaplarının da “otantik değil” gerekçesiyle kapatılmasını getirdi. Otantik kelimesi ise anlamı itibariyle kafa karıştırıcı ve bağlamına göre değişen bir kavram, çünkü kimlik dediğimiz şey de öyle” demişti.

Guardian gazetesi hem Anchalee hem Farivar’la görüşmeyi denemiş ama ikisi de reddetmişler.

Anchalee Tech Insider adlı derginin muhabirine konuyla ilgili olarak medyada fırtınalar koparmak istemediğini söylüyor ve “Sadece hesabımın yeniden açılmasını istiyorum” diyor.

Isis isimli binlerce kişinin isyanı

Fakat konu sadece Anchalee’yi ilgilendirmiyor. Dünyada Isis adında binlerce kadın var.

24 Ağustos tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nde bu ismi taşıyan kişiler tarafından “Teröristlere bizim adımızla hitap etmeye son verin” başlığıyla açılan bir internet kampanyası 56 bin 800 imza toplamayı başardı.

Kampanyayı başlatan Floridalı Isis Martinez, İslam Devleti örgütüne kısaltma olarak Isis ismini kullanmayı tercih eden medyayı sorumsuzlukla suçluyor.

Martinez, Başkan Obama, yaptığı açıklamalarda ISİL (İslamic State of Iraq and the Levant – Irak Şam İslam Devleti) kısaltmasını kullandığı halde, medyanın bunu bile yanlış alıntılayarak “ISİS” olarak vermeyi tercih ettiğini söylüyor.

Aralarında Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın da bulunduğu bir çok dünya lideri örgütü Arapça yazılışının baş harflerinden oluşan DAİŞ kısaltmasıyla anmayı tercih ediyor.

BBC

Sezin Nil Tufan Bardakçı

Her şey için yeterli olduğu sanılır ama Nil için satranç oynamak elde ettiği şampiyonluklara rağmen sadece fazla iddialı bir hobiden ibaret. Yeterince zeki olduğunu göstermek yerine herkesin iyi olabilmeyi bu kadar dilediği bir oyunu kendisine iktisata yönlendiren bir analitik düşünce kaynağı olarak yorumluyor. Çok düşünüp az konuşuyor ve çok okuyup az yazıyor. Hayatın ona gelişini doğru yorumlayana kadar olanları saymazsak İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü mezunluğundan pek de haz etmiyor. Oyunun kurallarına aykırı bir “rok” daha deyip onu yenilmez satranççı kimliği Colly’e hapsetmeden hayatta savrulmayı umuyor. Maroon 5 eşliğinde.

You may also like...