Can Dündar ve Erdem Gül Tutuklandı

Share

MİT tırları soruşturması kapsamında ifade veren Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklanmasına karar verildi.

Dündar ve Erdem’in Silivri Cezaevi’ne gönderilirken, Can Dündar mahkeme salonundayken “Böyle bir dönemde bu benim için şeref madalyasıdır” dedi.

Dündar kararı Twitter’den yazdığı “Tutuklandık” mesajıyla da duyurdu.

Kararın ardından Dündar ve Gül’ün açıklama yapmasına izin verilmedi. Mahkeme salonundan ayrılan bazı CHP milletvekilleri de “Özgür basın susturulamaz”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı.

Dündar ve Gül hakkında, Suriye’deki gruplara Milli İstihbarat Teşkilatı’na ait TIR’larla silah ve cihatçı sevk edildiği iddialarına ilişkin haber ve görüntüler nedeniyle soruşturma başlatılmıştı.

TCK’nın 314/2’inci maddesine göre “teröre yardım ve yataklık”, 328’inci maddesine göre “siyasi ve askeri casusluk amacıyla gizli bilgileri temin etmek” ve 330’uncu maddesine göre “siyasi veya askeri casusluk amacıyla gizli kalması gereken belgeleri açıklamak” ile suçlanıyorlar.

Dündar tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edilmeden önce savcıya verdiği ifade de “MİT tırları haberini neden yayımladınız, dediler. Biz de basın tarihinin Watergate’ten Wikileaks’e bu gibi örneklerle dolu olduğunu anlattık. Devletin güvenlik ihtiyacı ile halkın bilgi alma ihtiyacı çelişebilir. Devlet bazı bilgileri gizlemek ister. Ama basın iyi ki bunları açığa vurmuştur. Hem konuyu aydınlatmak hem de daha büyük hatalardan korunmak adına…” dediğini anlattı.

Can Dündar, ifade sırasında “FETÖ terör örgütüne (Gülen cemaati için AKP çevreleri ve yargıyla polisin kullandığı ifade)” yardımcı olmakla suçlandığını, haberin kaynağının kendisine sorulduğunu, kaynağını açıklamamakla birlikte bunun Cemaat olmadığını özellikle belirttiğini söyledi.

BBC

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...