Öfkenizi Kontrol Altına Alın!

Share

Öfke patlaması kişinin sağlığını tehdit ediyor, kariyerini ve sosyal ilişkilerini de olumsuz etkiliyor.

Öfkeyi kontrol altına almanın mümkün olduğunu belirten Acıbadem Fulya Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Nuray Sarp Kulkara, altın kurallarını anlattı.

Öfkeyi Kontrol Altına Almanın Yolları

Öfkeyle başa çıkabilmek mümkün. Sizi özellikle neyin öfkelendirdiğini fark ederseniz, baş etme yolunu da bulabilirsiniz. Uzman Klinik Psikolog Kulkara, bunun için dikkat edilmesi gereken basit ama etkili kurallar olduğunu belirterek bu kuralları şöyle sıralıyor:

1. Öncelikle bedeninizden gelen sinyalleri dinleyin. Onlar çok çabuk kendini fark ettirir. Unutmayın karşıdan öfkeli insan korkutucu görünür ve karşınızdaki kişi savunmaya geçer.

2. Kendi öfkenizi ve seyrini tanıyın.

3. Ortamı bir süreliğine terk edin. Ama bu kişi eşiniz ise geri geleceğiniz bilgisini verin. Bu terk edişin, sakinleşmek için aldığınız bir mola olduğunu söyleyin.

4. Yorum yapmadan önce karşınızdakine soru sorun. Dikkatinizi onun yanıtlarına yoğunlaştırın.

5. Duygu ve düşüncelerinizi net ifade etmeyi öğrenin.

6. İşin içinden çıkamıyorsanız konuşmayı başka zamana erteleyin.

7. Eğer öfkelendiğiniz ve pişman olduğunuz bir davranış gerçekleştirdiyseniz hangi aşamada olursanız olun; özür dilemeyi bilin ve pişmanlığınızı ifade edin.

8. Ancak çaba göstermenize rağmen halen öfkenizi kontrol edemediğinizi düşünüyorsanız uzmana başvurabilirsiniz.

Kaynak: Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...