Karbon Salımında Bu Yıl Düşüş Bekleniyor

Share

Bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırmaya göre, 2015 yılında tarihte ilk kez, küresel ekonomi büyümeye devam ederken atmosfere karbon salımı oranı duraksayabilir hatta gerileyebilir.

Araştırma, İngiltere’deki East Anglia Üniversitesi’deki bir bilimsel araştırma merkezi tarafından, 70 bilim insanının katılımıyla gerçekleştirildi.

Bilim insanları, bu düşüşe Çin’de kömür kullanımının azalmasının ve hızlı bir şekilde yenilenebilir enerjiye yönelimin neden olduğunu aktarıyor.

Ancak bu durumun geçici olacağı, kalkınmakta olan ülkelerin büyümeye devam etmesi nedeniyle küresel karbon salımın artışının sürmesi bekliyor.

Araştırmanın sonuçları, Nature Climate Change dergisinde yayımlandı ve Paris’teki Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’nda (21. Conference of Parties – COP21) araştırmanın sunumu yapıldı.

Araştırmaya göre fosil yakıtlar ve sanayiden kaynaklanan karbon salımının 2015’te yüzde 0.6 oranında düşmesi mümkün.

Küresel ekonomi 2014 yılında yüzde 3.4 oranında büyümüştü.

Bu oranın 2015’te yüzde 3.1 olması bekleniyor.

Karbon salımında daha önce yaşanan düşüşler, 2009’daki mali kriz başta olmak üzere, küresel ekonomik büyümenin yavaşladığı dönemlerde yaşanmıştı.

BBC

Sezin Nil Tufan Bardakçı

Her şey için yeterli olduğu sanılır ama Nil için satranç oynamak elde ettiği şampiyonluklara rağmen sadece fazla iddialı bir hobiden ibaret. Yeterince zeki olduğunu göstermek yerine herkesin iyi olabilmeyi bu kadar dilediği bir oyunu kendisine iktisata yönlendiren bir analitik düşünce kaynağı olarak yorumluyor. Çok düşünüp az konuşuyor ve çok okuyup az yazıyor. Hayatın ona gelişini doğru yorumlayana kadar olanları saymazsak İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü mezunluğundan pek de haz etmiyor. Oyunun kurallarına aykırı bir “rok” daha deyip onu yenilmez satranççı kimliği Colly’e hapsetmeden hayatta savrulmayı umuyor. Maroon 5 eşliğinde.

You may also like...