Volkswagen Kaliforniya’da Yargılanacak

Share

Volkswagen (VW) şirketi açısından ABD’deki emisyon skandalı dipsiz kuyuya dönüşeceğe benziyor. Davayı basitleştirmek için şikâyetler birleştiriliyor. Dava VW’nin tercih ettiği yerde görülmeyecek.

Emisyon skandalı nedeniyle ABD’deki 500’ün üzerindeki müşterisinin Volkswagen (VW) şirketi hakkında açtığı toplu davaya Kaliforniya eyaletinde bakılacak. Alman şirketinin avukatları tazminat davasının Michigan ya da Virginia eyaletlerinde görülmesi için başvuruda bulunmuşlardı. Avukatlık bürosunun açıklamasında, adli komisyon tarafından alınan karara uyulacağı ve şirketin kararlı bir şekilde savunulacağı belirtildi.

Davanın Kaliforniya’ya verilmesine, davacıların yaklaşık beşte birinin bu eyalette ikamet etmesi ve Kaliforniya Çevre Dairesi CARB’ın skandalın ortaya çıkarılmasına öncülük etmiş olması gerekçe gösterildi. CARB ve Amerikan Federal Çevre Koruma Dairesi EPA skandalı birlikte ortaya çıkarmış ve 18 Eylül’de kamuoyuna duyurmuştu. VW holdinginin avukatları Amerikan otomotivcilik devleri Chevrolet, Ford ve Chrysler ile EPA’nın test merkezinin bulunduğu Detroit’in daha uygun olduğunu öne sürmüş, Virginia eyaletini ise VW’nin ABD’deki tesislerine olan yakınlığı nedeniyle önermişlerdi.

Audi ve Bosch da sanık sandalyesinde

Dava dilekçelerinde VW holdingine bağlı Audi şirketiyle eski yönetim kurulu başkanı Martin Winterkorn, VW’nin Kuzey Amerika temsilcisi Michael Horn ve parça tedarikçisi Bosch şirketinin de adları geçiyor. Davaların büyük bölümü 2 ve 3 litre hacimdeki dizel motorlu araçların sahipleri tarafından açıldı. VW davasında mahkeme heyetine, 1997 yılından bu yana federal hakim olarak görev yapan ve ülkelerarası kompleks davalardaki tecrübesiyle tanınan 74 yaşındaki Charles Breyer başkanlık edecek.

VW aleyhindeki şahsi davlarda şirket araç sahipleri tarafından hilekârlıkla ve sözleşmeyi ihlal etmekle suçlanıyor. Davacılar arasında skandal yüzünden VW hisselerinin değer kaybetmesinden etkilenen yatırımcı ve çevrenin kirletildiğini iddia eden çeşitli eyaletlerin belediyeleri de bulunuyor.

Dava uzayabilir

VW holdingini bekleyen tehlikeyi şimdiden tahmin etmenin zor olduğu ve davanın uzun sürebileceği belirtiliyor. Amerikan yasaları, egzoz skandalında davacı olmayı kolaylaştırıyor. Toplu dava dilekçeleri tazminat miktarından pay aldıkları için avukatların işine geliyor. VW’nin skandaldan sorumlu olduğunu itiraf ettikten sonra avukatlık büroları ‘müvekkil avına’ çıkmıştı.

Merkezi Almanya’nın Wolfsburg kentinde bulunan VW holdingi eylül ayında, sadece ABD’de sattığı 500 bin otomobile emisyon testini geçebilmesi için yasadığı bilgisayar yazılımı yüklediğine dair suçlamaları kabul etmişti.

Deutsche Welle

You may also like...