Doğum Günlerinin Vazgeçilmez Şarkısı Artık Bedava!

Share

Dünyanın en ünlü şarkısı olan “İyi ki doğdun…/ Happy birthday to you” artık telifsiz olarak kullanılabilecek. 2013 yılında film yapımcısı Jennifer Nelson, Warner Music’e dava açarak şarkının telif haklarından muaf olması için mahkemeye başvurmuştu. 2 yıl sonra ise mahkeme, şarkının telifsiz kullanımına izin verdi.

Şarkının ticari olmayan kullanımları için zaten herhangi bir telif söz konusu değildi. Ancak mahkeme kararından sonra “Happy Birthday To You”nun artık telif ücretine gerek olmadan film, reklam, tv vb. ortamlarda da kullanılabilmesinin önü açılmış oldu.

Şarkının Tarihi

Şarkının tarihi 1800’lere kadar uzanıyor. 1893’te “Good Morning to All / Hepinize Günaydın” adlı bir şarkı yayınlandı. Şarkı Kentucky’li Mildred ve Patty Hill isimli iki kız kardeş tarafından yazılmıştı. 1893’te bestelenen “Good Morning to All” şarkısının yüksek ihtimalle sözlerinin değiştirilerek “Happy Birthday to You” şeklinde söylenmiş olduğu iddialar arasında.

Marilyn Monroe Kennedy İçin Söylemişti

Ünlü oyuncu Marilyn Monroe 1962’de ABD Başkanı John F. Kennedy’nin 45. doğumgününden 10 gün önce, kendisine sahneden “Happy Birthday Mr. President / İyi ki doğdunuz Bay Başkan” diyerek seslenmiş ve Monroe’nun bu performansı oldukça konuşulmuştu.

Warner, Senede 2 Milyon Dolar’dan Oldu

Bugüne kadar özel günlerde şarkının kullanılmasının herhangi bir sakıncası yokken filmlerde kullanılması telif hakkı sorunu yaratıyordu. Warner her sene şarkının ticari kullanımının telif haklarından 2 milyon dolar kazanıyordu.

“Happy Birthday” 1998’de İngilizce dilinde en çok bilinen şarkı olarak Guiness Rekorlar Kitabı’na da girmişti.

Kaynak: NTV

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...