10 Kat, 10 Hayat

Share

Romanyalı fotoğraf sanatçısı Bogdan Girbovan’ın imzasını taşıyan bir fotoğraf projesi, son günlerde sosyal medyanın en çok paylaşılanlarından biri oldu.Romanyalı fotoğrafçının apartmanı tüm dünyanın dilinde.

Girbovan’ın projesi Bükreş’te bulunan 10 katlı sıradan bir apartmanı konu ediniyor. Apartmanın daireleri birbirinin tıpatıp aynısı. Ancak dairelerin her birinde diğerlerinden çok farklı hayatlar yaşanıyor. Kendisi de apartmanın 10’uncu katındaki stüdyo dairesinde yaşayan Girbovan’ın fotoğrafları bu anlamda modern yaşamın bir sembolü gibi.

Girbovan, fotoğrafları çekerken yaşadıklarını Vice’a şöyle anlatıyor:”Öncelikle kendi stüdyo dairem üzerine düşünmeye başladım. Dairemin fotoğraflarını çekiyordum. Kamera açısını değiştirdikçe mekanın boyutları da değişiyordu. O sırada alt kat komşum Bayan Bita, evinde bir şeyin tamiri için yardımımı istedi. İçeri girdiğim anda gözlerime inanamadım. Benimkine kıyasla bambaşka bir evdi. Dört duvarı aynı yerde olsa da bambaşka şekilde döşenmişti. Bunu görünce diğer daireleri de merak etmeye başladım. Alt komşum sayesinde diğer dairelerin sakinleriyle de bağlantı kurduk.”

10’uncu katın sakini Girbovan’ın kendisi, 52 numarada oturuyor.


9’uncu kat, 47 numara… Daire sakini Bayan Bita, 1967’den beri burada yaşıyor, 1996’dan beri tek başına.


8’inci kat, 42 numara… Dairenin sahibi emekli Ene çifti, 1967’den bu yana burada oturuyor. Adam birkaç yıldır yatalak.


7’nci kat, 37 numara… Lonut tek başına yaşıyor ve yöneticinin dediğine göre, “Hiç gürültü yapmıyor, iyi bir çocuk”. Ev sahibi.


6’ncı kat, 32 numara… Adının ve yüzünün bilinmesini istemeyen bir ünlü. Burada kiracı.


5’inci kat, 27 numara… Bayan Ioana Suhariuc, emekli. 1967’den beri bu evde, 1982’de eşi ölmüş, 1989’dan beri kedisiyle yaşıyor. Ev sahibi.


4’üncü kat, 22 numara… Fotoğraftaki şahıs “Bay Lukas”. Bu adı değil, takma ismi. İspanyalı ve kız arkadaşıyla birlikte yaşıyor.


3’üncü kat, 17 numara… Bu daire aslında boş, sahipleri yurtdışında. Fotoğraftaki ise anahtarı bıraktıkları yönetici Bay Cojanu.


2’nci kat, 12 numara… Adlarını vermek istemeyen bir anne kız…


1’inci kat, 7 numara… Adını vermek istemeyen bu kadın emekli bir banka memuresi. 1989’dan beri burada oturuyor. Ev sahibi.


CNN, Hürriyet

 

Merve Deniz

Serinletici viral içerik editörlüğü yapan Merve Deniz, İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. Serinletici'de haber çevirilerine de yardımcı olan Merve’nin en büyük hobisi fotoğrafçılık. Geleceğe yönelik fotoğrafçılık hedefleri arasında portfolyosunu online bir sergiye dönüştürmek de var. Kendisini tanımlamada -fotoğrafçılıktan bile önce- ilk kelime olarak “kedisever”i seçen Merve, halen İzmir’de yaşıyor.

You may also like...