Siber Saldırı Kamu Sistemlerini Çökertti

Share

Son günlerde siber saldırılara maruz kalan Türkiye’deki kamu sistemlerinden ikisi bu sabah çöktü.

Türkiye’de binlerce noterin işlemlerini yürüttüğü Noter Bilgi Sistemi’nde arıza meydana geldi. Saat 11:00′dan beri noterlerde işlem yapılamıyor. Ulaştırma Bakanlığı’nın sistemeni de girilemiyor. Her hangi bir resmi açıklama yok ancak siber bir saldırıdan şüpheleniliyor.

Saat 11:00′dan beri Noterlik Bilgi Sistemi’nde devam eden teknik bir arıza nedeniyle Türkiye genelindeki tüm noterlerde araç alım-satımları durdu.

Noterlerde işlem yapılamazken, vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. Emniyet Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı ve araç muayene istasyonları ile birlikte çalışan sistemin Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı POLNET’te yaşanan teknik bir arızadan kaynaklandığı sanılıyor. Sorunun ne zaman giderileceği henüz netlik kazanmadı.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI’NIN SİSTEMİ DE ÇÖKTÜ

Öte yandan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na ait sistem de çöktü. Ulaştırma Bakanlığı’nın internet sitesine girilemiyor, santrallerine ise ulaşılamıyor.

Yetkililer sorunun kabloların kopmasından kaynaklandığını belirtirken, arızanın giderilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

TEHDİT ETMİŞLERDİ!

Dünyaca ünlü hacker grubu Anonymous, Türkiye’ye siber savaş açtığını belirten bir video yayımlamış ve saldırılarının süreceğini duyurmuştu.

BAKAN YILDIRIM ODTÜ’YÜ SUÇLAMIŞTI!

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ‘tr’ uzantılı adreslere yaşanan siber saldırıya ilişkin ODTÜ’nün yeterli önlemi almadığını dile getirerek “Sunucuyu ODTÜ işletiyor ama mesele bir ulusal güvenlik meselesi, bu çeşit saldırılara karşı gerekli önlemlere sahip olunmalı” demişti.

ODTÜ REKTÖRÜNDEN CEVAP

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, ise ”Uluslararası literatüre geçecek düzeyde bir siber saldırı yaşandı. Şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim. Alan Adı Yönetimi sistemi, saldırı öncesinde ve saldırı sırasında uluslararası güvenlik standartları ne gerektiriyorsa, gerekli önlem ve işlemlerin hepsini fazlasıyla yerine getirdi” diyerek bakana cevap verdi.

Sözcü

Sevgin Şerifoğlu

Sevgin Şerifoğlu, Serinletici içeriğine güncel haberlerle editoryal katkı sağlıyor.

You may also like...