Anonymous Kimdir & Nedir?

Share

Anonymous son zamanlarda düzenlediği siber saldırılarla gündeme geldi. Peki, Anonymous nedir? nasıl kurulmuştur? İnternet’te nerelerde takılır? Hepsi bu haberde.

İnternet, çok çeşitli insanlara faaliyet gösteren bir mecra. İyisinden kötüsüne herkes bu ekosistemin bir parçası. Anonymous için çoğu zaman“haktivist bir gurup” tabiri kullanılsa da hackerlardan başka kimse, yapılan saldırının arkasındaki ismi bilmiyor. Hatta bu hackerlerın birbirini tanıdığını söylemek bile olası değil. Peki, Anonymous nedir? kimlerden oluşur?

Anonymous ilk olarak nerede çıktı?

Anonymous ilk olarak bir imageboard olan 4chan‘da meydana çıktı. Zaten4chan kullanıcılarına sunduğu anonim olma seçeneğiyle bilinen bir mecradır. İçinde barındırdığı elliden fazla kategori altında insanlar,anonim (size ulaşabilecekleri herhangi bir isim, link ya da adresolmadan) olarak paylaşım yaparlar. 4chan, düşünce özgürlüğünü desteklese de son zamanlarda bu politikasından vazgeçmiş ve birçok kullanıcısını kaybetmiştir. Anonymous topluluğunun halen bu gurubun içinde olup olmadığı ise bilinmiyor.

Anonymous nedir? kimdir ve ne iş yapar?

Anonymous kendisini merkezsizleştirilmiş,  içinde herhangi bir emir komuta zinciri barındırmayan, emirler yerine ideolojilere gönül vermiş ve internette toplanmış bir birlik olarak tanıtır. Anonymous yaptığı DDoS –Distributed Denial of Service- saldırılarıyla gündeme geldi ve o süreden sonra dünyanın en çok bilinen hacker gurupları arasında yer almaya başladı.

İlk olarak bu işi sadece eğlence için yapan hacktivist gurup, Scientology Klisesi‘ne -insanın tanrısal bir varlık olduğuna inanan dini inanç- yaptığı saldırıyla gündeme geldi. Daha sonrasında gözünü bilgi saklayan medya organlarına çeviren gurup, bu alanda da faaliyet gösterdi. Amerika, İsrail,Tunus, Uganda, IŞİD‘e saldırılarda bulunan gurup PayPal, Mastercard, Visave Sony gibi firmaları da hackleyerek büyük zarar verdi.

Kendilerine “Anon” ismini veren gurup, Wikileaks ve Occupy haraketlerinin de başlangıcının merkezinde bulunuyor. Anonymous ile ilgili olabileceği düşünülen ve aralarında Amerika, İngiltere, Avustralya, Hollanda, İspanyave Türkiye‘nin bulunduğu altı ülkede, onlarca kişi tutuklandı. Anonymousdestekçileri gurubu, “özgürlük savaşçıları” ve “dijital Robin Hood” gibi isimlerle anarlar.

Anonoymous saldırıları

Ana akım medyada ilk çıkışlarını, bir otel sitesine aynı profil fotoğrafı ve kimlikle kayıt olmaları ve siteyi kullanılmaz hale getirmeleriyle yaptılar. Bu saldırıları sonucunda “steroid basmış hackerlar”, “evcil teröristler” gibi isimler kazandılar. Daha sonrasında bu tip saldırıları internet genelinde yapmaya devam ettiler.

2004 yılından beri yaptıkları site çökertme işine günümüzde de devam ediyorlar.

Scientology Kilisesi’nin çağrı hatlarını kitlediler ve sürekli olarak siyah fax göndererek yazıcı tonerinin bitmesine neden oldular. Daha sonrasında sitelerine erişimi kestiler. Site çökük bir vaziyetteyken Anonymous ilişkili birçok isim YouTube‘da robot sesi kullanarak bir mesaj yayınladı. Mesajda “takipçilerinizin ve internetin iyiliği için, sizi internetten sileceğiz” deniyordu. Scientology Kilisesi’nin önemli isimlerinden Tom Cruise da Anonymous’tan nasibini alan isimler arasındadır.

Daha sonrasında Visa ve Master Card saldırılarını da üstlenen ekip, Sonysunucularını çökertmiş, PlayStation Network‘a 15 gün süreyle erişimi kapamış ve daha sonrasında Sony‘nin kullanıcılarına bedava oyun ve PlayStation Plus vermesine neden olmuştur.

Shiftdelete

Deniz Çalışkan

İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan Deniz, profesyonel öğrenimini yerel gazetelerde sürdürmeye devam ediyor. Kitap ve müziksiz bir hayatı kabul etmeyen Deniz için kitaplardan uyarlanan filmler özenle kaçılması gereken aktiviteler arasında yer alıyor.

You may also like...