Steve Jobs’ın Hayatındaki Unutulmaz 10 An

Share

Teknoloji dünyasının en önemli isimlerinden biri olan Steve Jobs’ın hayatında unutamadığı 10 anı sizler için derledik. İşte Apple’ın varoluşundaki unutulmaz o anlar..

Steve Jobs'ın Unutamadığı 10 Anı

1976 yılında 21 yaşındayken, evinin garajında Apple Computer‘ı kuran, hepimizin öğrendiği başarılarla dolu bir kariyerin hemen ortalarında, 2011 yılında hayata gözlerini yuman adamın yaşamında unutamadığı anları sizler için derledik. Günümüz hayatında kullandığımız teknolojilerdeki payı yadsınamayan adamın hafızasında yer eden 10 anı.

1976 – Jobs Apple’ı kurar

Metnin henüz ilk cümlesinde bahsettiğimiz, garajında arkadaşı SteveWozniak ile birlikte kurulumu gerçekleştirmesinin ardından, 666.66 dolarfiyatındaki ev bilgisayarı Apple I’i satması şüphesiz yaşamında bir dönüm noktasıydı. İlk adımını bu şekilde atan Jobs, yıllar üzerine hiç arkasına bakmaksızın, yoluna devam edecekti.

15-12/29/apple.jpg

1983 – Ömrünün sonuna dek şekerli su satmaya mı devam edeceksin?

Yıllar 1983’ü gösterdiğinde, kurulumu gerçekleşen Apple şirketi tüm hızıyla büyümeye devam ediyordu. Bu aşamada şirketinin sahip olduklarını yeterli görmeyen Steve Jobs bir nevi güç birliği çerçevesinde, dönem Pepsi CEO’su John Sculli’yi çeşitli görüşmeler gerçekleştiriyordu.

Yaptıkları görüşmelerinde birinde “Ömrünün sonuna kadar şekerli su mu satmak istiyorsun, yoksa dünyayı değiştirmek mi istiyorsun?” şeklinde bir soru yönelten Jobs, o andan itibaren teknolojik olarak gelişecek; fakat ticari bağlamda başarısız olarak nitelenecek Apple Lisa’nın temellerini atıyordu.

1985 – Apple’dan büyük olduğunu düşünüyordu

John Scully ile 2 yıl öncesinde kurduğu ortaklığın ardından, zaman içerisinde çeşitli görüş ayrılıkları yaşayan Jobs, deyimi yerindeyse iş ortağı tarafından işten atılıyordu. Şirketten ayrılmadan önce, Apple Computer’ın başkanlığı görevini yürüten Jobs, sonraki aşamada Next Computer adlı yeni bilgisayar şirketini kuracaktır.

Apple Lisa gibi teknolojik olarak son derece gelişmiş olarak gözüken yeni şirket, kusurlu olduğu taraf bakımında hiçbir zaman bilimsel bir çalışma beraberinde tanınmış bir şirket olarak betimlenmiyordu. Kafalarda oluşan soru işaretlerini takiben; “Yoksa Apple ile daha mı mutluydu?”

1997 – Apple’a dönüş

1996 yılında Apple Şirketi, Jobs’u şirket bünyesine tekrar getirmek maksadıyla Next Computer’ı satın alıyor, dönem CEO’su Gil Ameliogörevinden alınarak, açılan pozisyon Jobs ile dolduruluyordu.

Ayrılığının 12 yıl sonrasında şirketine dönen Jobs, geçici CEO olarak çok iyi bildiği işi yapmaya devam edecekti. Jobs, yıllar boyu 1 dolar ücret karşılığında şirkette çalışmaya devam edecek, söz konusu maaş bordrosu sebebiyle “en düşük maaşlı Apple elemanı” sıfatıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na girecekti.

15-12/29/next-computer.jpg

Yapılan çalışmalar sonucunda, Apple’ın kazançları artmaya, şirket eksiler hanesinden artılar hanesine çıkmaya başladığında ise sıfatındaki “geçici” ifade kaldırılacak, 1999 yılında kendisine 90 milyon dolar değerinde bir jet ve sınırlı hisselerden yaklaşık olarak 30 milyon dolarlık bir pay verilecekti.

1998 – iMac G3 patlıyor!

İcadından bu yana aynı şeklin ebatları değiştirilmek suretiyle satışa sunulan sürümlerinden farklı olarak, şirket bünyesinde satışa sürülen iMac G3, bilgisayar şekli tanımlamalarına farklı bir boyut getiriyor, gelecek yıllardaki “farklı” sürümlerine giden yolda ilk adımı atıyordu.

Satışa sunulmasından itibaren ilk 5 ayda 800.000 satan bilgisayar, kazandığı hasılat beraberinde 2011 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nden daha zengin olarak gözüküyordu.

15-12/29/imac-g3.jpg

2001 – Sıradaki Ürün Hangisini Seçeceğini Bilemeyenlere Gelsin

Müzik-şarkılar konusunda son derece kararsız olan insanların hayatında deyimi yerindeyse bir devrim yaratabilecek çözüm kapsamında, milenyumun 1 yıl sonrasında dijital müzik oynatıcıları piyasasına ürününü süren Apple “1000 Şarkı Cebinizde” sloganı çerçevesinde şirketin geleceğine yeni bir yön kazandırıyordu.

349 Euro’dan başlayan fiyatlarla satılan ürün, dünya çapında 250 milyonsatıyordu.

2003 – Şimdi Olmaz!

Takvimler yaprakları 2003 yılını gösterdiğinde kendisine nadir bulunan birPankreas Kanseri teşhisi konan Jobs, yaptıklarının yapacaklarının teminatı olduğunu ifade ederek, bu dünyadaki işinin henüz bitmediğini söyleyecek, bir yıl sonrasında geçirdiği ameliyat sonrasında, vadesini uzatacaktı.

2007 – Telefon Doğar

Hayatımıza girdiğinden bu yana belirli standardını koruyarak kullanıcı ihtiyaçlarına cevap veren telefon, bu adam beraberinde sözlükte yapılan tanımını değiştiriyordu.

15-12/29/steve-jobs-holding-iphone.jpg

Günümüzde aşina olmamızdan kaynaklı olarak kullandığım kelime olan “dokunmatik telefon”u hayatımıza girmesinde baş rolü oynayan Jobs, hem ticari hem teknolojik hem de boyut olarak büyümeye devam eden iPhone serisinin ilk üyesinin meydana geldiğini duyuruyordu.

2008 – Mesaj çekip, telefon etmesi yeterli değil elbette

O zamana dek telefonlarda aranan yek özellik olarak görülen mesaj çekip, telefon görüşmesi gerçekleştirmesine ilave olarak, var olan telefon kavramının değiştiği günlerde, oyun-müzik-internet vb. akıllarda yer alabilen tüm donanımlara sahip olan telefon, beklentilerin, yapılacakların bir sınırı olmadığını açıkça gösteriyordu.

2011 – Buraya Kadar…

24 Ağustos 2011 yılında sahip olduğu sağlık sorunları nedeniyle şirketin yönetim kurulu başkanlığını bıraktığını açıklar. Tim Cook’a bıraktığı görevin ardından 5 Ekim 2011 tarihinde ise ailesi bir bildiri yayınlayarak “Steve Jobs, aile üyeleri baş ucunda ve sükunet içerisinde vefat etti.” açıklaması beraberinde bir devrin kapandığını ilan ederler.

Sıfırdan başlayarak, eksilere düşerek, zirveye yerleşerek tamamlanan bir devrin kapandığını. Hayatının son dönüm noktasını bu oluşturur, yaptıkları daha da yapacaklarının teminatı olan bu adamın…

Shiftdelete

Deniz Çalışkan

İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan Deniz, profesyonel öğrenimini yerel gazetelerde sürdürmeye devam ediyor. Kitap ve müziksiz bir hayatı kabul etmeyen Deniz için kitaplardan uyarlanan filmler özenle kaçılması gereken aktiviteler arasında yer alıyor.

You may also like...