Kara Delikler Görülebilir Işık Saçıyor

Share

Japonya Kyoto Üniversitesi’nde görevli bilim insanları bir ilke imza atarak, kara deliklerin yıldızları yutarken nasıl ışık saçtığını görüntülemeyi başardı.

Dünya’dan 7800 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir karadeliğin bir yıldızı yutmaya başladığı andan itibaren bir ışık yayılmaya başlıyor. Kyoto Üniversitesi’ndeki bilim insanlarına göre bu ışıklar o kadar parlak ki, küçük bir teleskopla bile farkedilebilir nitelikte. İlk kez bu tarz gözlemlerde bulunan bilim insanları kara delikler tarafından yutulan yıldızların birkaç saate kadar ışık yayabildiklerini tespit etti.

Şimdiye kadar kara deliklerden bir ışığın kaçması imkansız olarak biliniyordu. Bilim insanları bu durumu, parçalanan yıldızdaki sıcaklık artışının karadeliklerin olay ufkunda ilave disk yaratmasıyla alakalı olabileceğini açıkladı. Bu disk yaklaşık 10 milyon dereceye kadar ısınmış bir plazmayı galaksinin en uç noktasına bile fırlatabilir. Bu durumda ise yaşanan her fırlatma diskin etrafında bir parlama yaratır ve ilk kez gözlemlenen ışık ortaya çıkmış olur.

Konu biraz karışık gibi ama olayla tamamen alakasız olanlar, kara deliklerin yıldızları yutarken bazı ışıkları tutamadığı gibi bir sonuç çıkarabilir.

HaberUzay

Sevgin Şerifoğlu

Sevgin Şerifoğlu, Serinletici içeriğine güncel haberlerle editoryal katkı sağlıyor.

You may also like...