Marie Antoinette’in Aşk Mektubu Çözüldü

Share

Hayat öyküsüyle insanı dehşete düşüren Fransız kraliçesi Marie Antoinette’yle ilgili ortaya çıkan yeni bir bilgi, tarih meraklılarını şaşırttı. Meğer Marie Antoinette’in evlilik dışı yaşadığı tek ilişki kayınbiraderi Kont Artois ile değilmiş! İsveçli diplomat Axel de Fersen de, Antoinette’in aşk tutkusundan payına düşeni almış… Üstelik 20 yıl boyunca!

Üzerindeki karalamalar yüzünden yüzyıllarca okunamayan bir aşk mektubu, nihayet çözüldü. Dünya basınının gündemine düşen, tarih meraklılarını ise tekrar XVI. Louis dönemini gözden geçirmeye yönelten mektup, Fransız Kraliçesi Marie Antoinette tarafından yazılmıştı. Bugün Fransız basını Antoinette’in çocuklarının XVI. Louis’den olmayabileceğini konuşuyor…

Uzmanlar kraliçenin mektuplarındaki karalanan kısımları X ışını yöntemleriyle yüzyıllar sonra okuyabildi. Mektuplarda Antoinette, İsveçli diplomat Axel de Fersen’e aşk sözcükleri yazıyor…

13 paragraflık mektubun son paragrafı ise şöyle: “Bunu (mektubu) bitireceğim ama sana söylemeden değil, seni deli gibi sevdiğimi sevgili ve değerli arkadaşım, ve sana tapmadığım bir an bile yok.”

4 Ocak 1792 tarihli mektup, ikili arasındaki yasak aşkın kanıtı olarak yorumlanıyor. Ancak şunu da unutmamalı: Mektup Axel de Fersen veya onun soyundan gelen kişiler tarafından bu satırların üzeri siyah mürekkeple, dairesel hareketlerle, neredeyse profesyonel bir şekilde, okunamaz hale getirilmişti.

Tarihçiler Marie Antoinette ve Fersen’in ilişkisi hakkında uzun uzun tartışırken, -ister romantik, ister cinsel, isterse sadece platonik bir aşk olsun- asıl sorunun şu olduğunu savunuyorlar: Tüm bunlar Fransız ihtilali arifesinde yaşandı. Bütün ülke kraliçeyi hoppa, havai ve ülkenin parasını yiyen bir ‘hırsız’ olarak suçluyordu; krala ise ‘vatan haini’ diye hitap ediyorlardı. Kraliyet yanlıları ise hiçbir zaman Marie Antoinette’ye ihanet etmedi ve onun hep krala sadık bir eş olduğunu savundu. Neden kimse doğruyu söylemedi veya yazmadı?

Kaynak: Hürriyet

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...