Next ve H&M: Türkiye’de Suriyeli Çocuk İşçiler Çalıştırılıyor

Share

İngiltere’de faaliyet gösteren iki büyük giyim markası Next ve H&M, Türkiye’deki tedarikçilerinde Suriyeli çocukların çalıştırıldığını tespit etti.

Bu iki firmada Suriyeli çocuk işçi çalıştırıldığının ortaya çıkmasının ardından, Türkiye’den mal alan diğer giyim markalarından da üretimde Suriyeli çocukların çalıştırılıp çalıştırılmadığını kontrol etmeleri istendi.

Independent’ın haberi şöyle devam ediyor:

“Çin, Kamboçya ve Bangladeş’le birlikte Türkiye, İngiltere’de satılan tekstil ürünlerinin en büyük üreticilerinden. Topshop, Burberry, Marks&Spencer ve Asos gibi markalar da Türkiye’de üretim yaptırıyor. Türkiye ayrıca 2.5 milyondan fazla göçmen ile dünyada en fazla Suriyeli barındıran ülke.”

Haber, Londra merkezli İş ve İnsan Hakları Kaynak Merkezi’nin (BHRRC) Suriyeli göçmen çocukların çalıştırıldıkları iddiasını inceledikleri rapora dayandırılıyor.

Rapor, Türkiye’nin Suriyeli mültecilere kapılarını açmasını övgüyle karşılayan örgüt, raporunda Türk yetkililerin Avrupa Birliği ile yeni varılan anlaşma gereğince geçtiğimiz günlerde Suriyelilere çalışma izni verileceğini açıkladığını hatırlatıyor.

Gazete Türkiye’de binlerce Suriyeli’ye 1300 TL olan asgari ücretin çok altında ücret verildiğini yazıyor.

Hem Türkiye yasaları hem de uluslararası mevzuat 12 yaşın altındaki çocukların çalıştırılmasını yasaklıyor.

İtiraf eden iki marka var

BHRRC, Suriyeli mülteci çocukların Türkiye’deki konfeksiyon atölyelerinde sömürülmesini incelediği çalışması kapsamında geçen ay 28 markaya, Suriyeli çocukların ve yetişkinlerin Türkiye’deki tedarikçileri tarafından sömürülmesi riskine karşı yürüttükleri çalışmaları sordu.

Gelen yanıtlarda, firmalar arasında H&M ve Next, geçen yıl boyunca çocuk işçi çalıştırıldığı tespitini kabul eden iki marka oldu.

Primark ve C&A ise tedarikçi firmalarda Suriyeli göçmen yetişkinlerin çalıştırıldığını tespit etti.

Adidas, Burberry, Nike, Puma ile bünyesinde Topshop, Dorothy Perkins ve Burton markalarını bulunduran Arcadia Group ise tedarikçilerinde Suriyeli göçmen işçi çalıştırılmadığını belirtti.

Rapora yanıt verenlerden M&S, Asos, Debenhams ile Superdry ise Suriyeli göçmen işçilere ilişkin bir açıklama yapmadı.

Aralarında GAP, New Look ve River Island’ın bulunduğu 10 firma ise henüz kurula yanıt vermedi.

BHRRC yöneticisi Phil Bloomer, Suriyeli çocuk işçilerin çalıştırıldığını tespit eden firmaların dürüstlüklerinden dolayı takdir edilmesi gerektiğini belirtip diğer firmalara da meseleyi ciddiyetle ele almaları çağrısında bulundu.

Bloomer, rapor sonuçlarının Türkiye’de çocuk göçmen işçi çalıştırılmasının yaygın olduğunu gösterdiğini söyledi.

BBC, Independent

You may also like...