Kuzey Kore Uzun Menzilli Roketle Uydu Gönderdi

Share

Kuzey Kore, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ederek uzun menzilli roket fırlatıp uzaya uydu gönderdiğini açıkladı.

Pyongyang yönetiminin bu hamlesi, yasaklı füze teknolojisini deneme girişimi olarak görülüyor.

BM Güvenlik Konseyi kararları, ülkelerin nükleer ya da balistik füze taşıma kapasitesi olan füze denemelerini yasaklıyor.

Kuzey Kore Devlet Televizyonu, uydunun başarı ile yörüngeye yerleştirildiğini duyurdu.

Bu açıklamaya uluslararası toplumdan tepkiler gecikmedi.

‘Kesinlikle kabul edilemez’

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Pyongyang’ın son hamlesinin “kesinlikle kabul edilemez” bir gelişme olduğunu söyledi. Kuzey Kore’nin fırlattığı roket bir noktada Japonya hava sahasından geçmişti.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye, Kuzey Kore’nin uzaya uydu göndermesini “provokatif bir eylem” olarak nitelendirdi.

Park Geun-hye, Kuzey Kore’ye cezalandırıcı güçlü yaptırımlar uygulanması çağrısı yaptı.

Güney Kore İstihbarat Servisi de, Kuzey Kore’nin beşinci bir nükleer denemeye hazırlandığını iddia etti.

Seul yönetimi, Mart ve Nisan aylarında ABD ile bugüne kadarki en kapsamlı tatbikatını yapmaya hazırlanıyor.

ABD, Japonya ve Güney Kore gibi Kuzey Kore’yi kınadı, topraklarını ve müttefiklerini korumak için gereken tüm önlemleri alacağını vurguladı ve BM Güvenlik Konseyi bugün üç ülkenin çağrısı sonrası olağanüstü toplandı.

Kuzey Kore’nin en önemli müttefiki olan Konsey’in daimi üyelerinden Çin de, uzun menzilli roket fırlatılmasını üzüntüyle karşıladığını bildirdi.

Rusya da, Kuzey Kore’nin girişiminin sadece bu ülkeye kareşı kararlı adımlar atılmasını teşvik edeceğine dikkat çekti.

Pyongyang yönetimi, uzay programının tamamen bilimsel amaçlarla yürütüldüğünü söylüyor. Ancak bu gerekçe aralarında ABD, Güney Kore ve hatta müttefiki Çin’in de bulunduğu önde gelen ülkeler tarafından ikna edici bulunmuyor.

Bazı uzmanlar Kuzey Kore’nin füze programını ABD’yi de vurabilecek menzile sahip kıtalararası balistik füze geliştirme çabalarının bir parçası olarak görülüyor.

ABD ile G.Kore arasında füze kalkanı görüşmeleri

Öte yandan, son gelişmeler sonrası Güney Kore yönetimi, ülkede ileri düzeyde bir füze savunma sistemi kurulabilmesi için ABD ile görüşmelere başlayacağını açıkladı.

Güney Kore’nin üst düzey bir savunma yetkilisi, anlaşma sağlanması halinde, THAAD füze savunma sisteminin Kore Yarımadası’nda konuşlandırılacağını ve gerektiğinde sadece Kuzey Kore’ye karşı kullanılacağını söyledi.

Çin daha önce böylesi bir girişime karşı olduğunun sinyalini vermişti.

THAAD, halen dünyanın en ileri düzeyde füze savunma sistemlerinden biri olarak görülüyor.

Kuzey Kore’nin roket denemeleri

  • Mayıs 2015: Kuzey Kore, denizaltıdan fırlatılan bir füze denemesini başarıyla gerçekleştirdiğini açıkladı, ancak açıklama şüpheyle karşılandı.
  • Aralık 2012: Kuzey Kore, yörüngeye bir uydu yerleştirdiğini açıkladı, ABD savunma yetkilileri ‘yörüngede bir nesnenin bulunduğunu’ teyit etti.
  • Nisan 2012: Kuzey Kore’nin fırlattığı bir roket havada infilak etti ve denize düştü.
  • Nisan 2009: Kuzey Kore, başarıyla bir füze fırlattığını açıkladı, ABD denemenin başarısız olduğunu, füzenin denize düştüğünü duyurdu.
  • Temmuz 2006: Kuzey Kore Taepodong-2 füzesi fırlattığını açıkladı, ABD füzenin denize düştüğünü duyurdu.

BBC

Deniz Çalışkan

İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan Deniz, profesyonel öğrenimini yerel gazetelerde sürdürmeye devam ediyor. Kitap ve müziksiz bir hayatı kabul etmeyen Deniz için kitaplardan uyarlanan filmler özenle kaçılması gereken aktiviteler arasında yer alıyor.

You may also like...