5G Nedir ve Ne Zaman Gelecek?

Share

Dünya Mobil kongresiyle birlikte şimdiden 5G dedikodularını duyar olduk. 1 Nisan itibariyle 4.5G bağlantı türü mobil operatörlerimiz tarafından bizlere sunulacak fakat dünya genelinde şimdilerde 5G daha popüler.

5G’nin tanımını yapmak biraz güç aslında daha standartlar belirlenmiş değil. Bu konuda iki farklı görüş var. Bunlardan birincisi 1 gbps bağlantı hıza sahip ağlar için bu tanımın yapılmasını isteyenler, bir diğeri ise gprs, edge, 3G ve 4G bağlantısının tümünü kapsayan ve toplayıcı bir ağ yapısına sahip hızlı mobil bağlantı türünü isteyenler.

Barselona’da gerçekleştirilen Dünya Mobil Kongresinde de bu konu tartışılıyor ve 5G bağlantı türünün genel hatları kongrenin ardından belirlenmiş olacak.

Peki, ne zaman 5G’y kullanabileceğiz. 5G muhtemelen hali hazırda evlerde kullandığımız internet bağlantısından hızlı bir bağlantıyı mobil cihazlar üzerinden sunacak.

Bu tarz bir bağlantı için uzun süre çalışılması gerekiyor. Yakında ARGE aşamasındaki cihazların denemelerine başlanacak. Bu ürünlerin bizlerin kullanımına sunulması ise 2020 yılını bulacak. Bir anlamda 5G için en az 4 yıl beklememiz gerekiyor.

Qualcomm bu konuda sözü geçen ve 5G üzerine çalışmalarını sürdüren firmalar arasında yer alıyor. Dünya Mobil Kongresinin ilk günü yaptığı basın toplantısı ile firma önümüzdeki dönem haritasını bizlere gösterdi. Basın toplantısında konuşan Qualcomm CEO’su Steve Mollenkopf 5G’nin öneminden ve bu bağlantı türüne nenden ihtiyacımız olduğundan bahsetti.

Mollenkopf artan mobil ağ trafiğine dikkat çekerek 5G ile yüksek kapasite ve çoklu taşıma sayesinde trafiğin sorun yaratmayacağını, kritik uygulamalarda (otomotiv sektörü, robotik, güvenlik) 5G sayesinde mobil bağlantının kullanım alanın gelişeceğini ve IOT uygulamları sayesinde 5G ile birlikte düşük güç tüketimi ve aynı zamanda yüksek menzile sahip olacağımızı söyledi.

Verizon 5G testlerine başladığını, Barselona’da düzenlenen 2016 Mobil Dünya Kongresi’nde duyurdu. Şirket, 5G testlerine 2016’da başlayacağının sözünü geçtiğimiz yıl vermişti. Bir diğer Amerikan mobil operatörü AT&T de 5G testlerine 2016 içinde başlayacağını, şubat ayının ilk günlerinde açıklamıştı.

Verizon, yeni nesil ağ teknolojisinin testlerinde Ericsson, Intel, Nokia, Samsung ve Qualcomm ile birlikte çalışıyor. Samsung ve Ericsson da MWC 2016 kapsamında kendi 5G çalışmalarını görücüye çıkarıyor. Verizon’dan kıdemli başkan yardımcısı Ed Chan’in imzasıyla yapılan açıklamada, sahada gerçekleştirilen testlerin 5G teknolojisinin ticari kullanıma hazır hâle geldiği belirtti. Chan, gerçek dünyada karşılaşılabilecek senaryolara uygun çok sayıda testin gerçekleştirildiğinin de altını çizdi. Verizon’un hedefi 5G’ye 2017’de geçmek.

Intel 22-25 Şubat tarihlerinde Barselona’da gerçekleştirilen dünyanın en önemli teknoloji fuarı Mobil Dünya Kongresi’nin ilk gününde günlük yaşamda yeni ve harika deneyimler sunmak üzere tasarlanan daha hızlı, daha akıllı ve daha verimli 5G kablosuz ağlar için gerekli zemini hazırlayan yeni sektör ortaklıklarını ve ürünleri duyurdu.

Kurumsal Başkan Vekili ve Intel İletişim ve Cihazlar Grubu Genel Müdürü Aicha Evans konuyla ilgili “Milyarlarca cihazın, veri bakımından zengin kişiselleştirilmiş hizmetlerin ve bulut uygulamalarının giderek daha akıllı ve bağlantılı hale gelmesi, daha akıllı ve daha güçlü ağlara olan ihtiyacı arttırıyor. İletişim ile bilgi işlemi bir araya getiren 5G’ye geçiş, sektörü kökten değiştirecek bir yenilik. Geleceğin inanılmaz deneyimlerini mümkün kılmak için 5G ağlarının temelini şimdiden atmak bizim için zorunlu bir adım.” dedi.

CNN

Emin Yavuz

Haber bölümü stajyeri Emin, Serinletici içeriğine güncel gelişmeler ile katkı sağlıyor.

You may also like...