Google’dan 29 Şubat’a Özel Artık Yıl Doodle’ı

Share

Artık yıl bugün, Google Doodle’ın yeni konusu oldu. Peki, artık yıl nedir?

Özel günlerde alıştığımız Google Doodle değişimi, bu sefer “artık yıl nedir” sorusunun cevabı ile geldi. En son sevgililer gününde Doodle değişimi olmuş, animasyonlu bir sunum gelmişti. Artık yıl nedir Doodle’ı da animasyonlu bir şekilde geldi. Doodle’da, üzerinde 28 ve 1 yazan, 28 Şubat ve 1 Mart’ı simgeleyen iki tavşanın arasında giren 29 yazılı bir tavşanı görüyoruz. Böylece 29 Şubat gününün eklenmesiyle artık yıl oluşuyor.

Doodle önceki zamanlarda olduğu gibi bir paylaşım butonuna sahip. Buradan Google+, Facebook ve Twitter üzerinde paylaşım yapılabiliyor.

16-02/29/artik-yil-nedir-1456699788.jpg

Artık Yıl nedir?

Artık yıl, Miladi takvimde, normalde 365 gün olan yılın, 366 gün olduğu yıla denir. Yani normalde 28 gün olan şubat ayının, dört yılda bir 29 çekmesiyle birlikte, artık yıl elde edilir. Her dört senede bir gerçekleşmesinin sebebi ise, Dünya’nın Güneş etrafında dönme süresinin, Güneş’in aynı meridyenden iki geçişi arasında ortalama zamanın tam bir gün olmamasıdır.

Astronomik olarak bakıldığında bir yıl yaklaşık 365,242 gündür. Ancak takvim yılı 365 gün olarak ele alınır. Bu yüzden 4 yılda bir şubat, 29 çeker. Artık yılın uygulanma kuralı, 4 rakamının katı olan yıllar için geçerlidir. Bu kuralın iki istisnası vardır. 100’ün katı olan yıllardan sadece 400’e tam bölünenleri artık yıldır.

Shiftdelete

Deniz Çalışkan

İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan Deniz, profesyonel öğrenimini yerel gazetelerde sürdürmeye devam ediyor. Kitap ve müziksiz bir hayatı kabul etmeyen Deniz için kitaplardan uyarlanan filmler özenle kaçılması gereken aktiviteler arasında yer alıyor.

You may also like...