Apple – FBI Kavgasında Mahkeme Apple’ı Haklı Buldu

Share

ABD’de bir yargıç, Apple’ın kilitli bir iPhone için FBI’a erişim olanağı sağlamaya zorlanamayacağına hüküm getirdi.

Brooklyn’deki mahkeme, Adalet Bakanlığı’nın, Apple’dan bir uyuşturucu davasıyla ilgili kilitli bir telefonu açması talebini reddetti.

Yargıç James Orenstein karar gerekçesinde “Nihayetinde burada ve ülkenin diğer yerinde süren davalarda yanıtlanması gereken soru, hükümetin Apple’ı tek bir aleti açmaya zorlayıp zorlayamayacağı değil. Bundan sonraki tüm davalarda geçerli olacak bir karar alınıp alınmayacağı. Ben alınamaz diyorum.” diye yazdı.

FBI, Apple’ın yazılımlarında istihbarat örgütlerinin gerektiğinde kullanabileceği bir “arka kapı” bırakmasını istiyor.

Apple ise telefonların satıldığı andan itibaren kişiye ait olduğunu, bunları “kıracak” teknolojiye kendilerinin de sahip olmadığını, ancak eğer zanlı bir Cloud hesabı kullanıyorsa ve mahkeme kararı çıkarsa istihbarat birimlerine yardımcı olabileceklerini söylüyor.

ABD iç istihbarat ve güvenlik örgütü FBI, başka bir davada da Aralık ayında San Bernardino’da 14 kişiyi öldüren Syed Rizwan Farook’un telefonundaki kilidi açması yönünde Apple’dan talepte bulunmuştu.

Apple bu talebi de “tehlikeli” ve “örneği görülmemiş” olarak nitelendirip reddetmişti.

Farook ve karısı Tashfeen Malik, geçen Aralık’ta California’nın San Bernardino kentinde çalıştıkları sosyal yardım merkezine saldırı düzenlemiş, olayda 14 kişi ölmüş, 22 kişi de yaralanmıştı.

FBI Farook’un iPhone’unun önemli bilgiler içerdiğini söylemiş, bunun üzerine California’da bir mahkeme, telefonun güvenlik yazılımının devre dışı bırakılması için Apple’ın yardımını talep etmişti.

Fakat Apple CEO’su Tim Cook bu talebin, yetkililere istedikleri her cihazdaki bilgiye erişme gücü verme riski taşıdığını belirtiyor.

Bu nedenle Apple geçen hafta mahkemeden kararı iptal etmesini istedi.

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerbeg ile Twitter CEO’su Jack Dorsey de kullanıcılarının şifreli kişisel bilgilerine ulaşmaması için FBI’a direnen Apple’ı desteklediklerini açıkladılar.

Brooklyn davası örnek olabilir mi?

FBI, hem Brooklyn hem de San Bernardino davasında 1789 tarihli bir yasaya dayanarak Apple’dan talepte bulunmuştu.

Yargıç James Orenstein iki yüz yıl önceki bir yasanın Apple’ı zorlamak için kullanılması konusunda ikna olmadığını söyledi.

Orenstein, “Apple’a kendi rızası dışında hükümetin soruşturmasına yardımcı olma zorunluluğu getirilemez” dedi.

Brooklyn davasındaki kararın bir örnek oluşturmadığı, ancak bu kararın San Bernardino davasında Apple’ın elini güçlendirebileceği belirtiliyor.

Adalet Bakanlığı karara itiraz edeceğini açıkladı.

BBC

Deniz Çalışkan

İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan Deniz, profesyonel öğrenimini yerel gazetelerde sürdürmeye devam ediyor. Kitap ve müziksiz bir hayatı kabul etmeyen Deniz için kitaplardan uyarlanan filmler özenle kaçılması gereken aktiviteler arasında yer alıyor.

You may also like...