Sosyal Medyada Sahte Hesaplar Suç Sayılacak

Share

İngiltere’de önerilen yeni tasarıya göre sosyal medyada intikam ve taciz amaçlı açılan sahte hesaplar suç sayılabilecek ve hesapları açanlar yargılanabilecek.

İngiltere Kraliyet Savcılık Teşkilatı (CPS) Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında sahte hesap açıp başkalarını rahatsız eden, küçük düşüren, taciz eden ve haklarında yalan söyleyenlere karşı savcılara nasıl cezai yaptırımlar uygulanabileceğine ilişkin önerge yayımladı.

The Daily Telegraph gazetesindeki habere göre taslak yönetmelik, bu hesapları açmayı suç sayıyor ve hesap sahiplerine yargı yolunu açıyor.

Gazeteye konuşan Savcı Alison Saunders, “Bu kişiler, sahte hesap kullanınca ve sahte isimle internet sayfaları açınca izlenemeyeceklerini düşünüyor ama durum öyle değil. Failler internette ayak izlerini bırakmış oluyor” dedi.

Kraliyet Savcılığı Teşkilatı sözcüsü yönetmelikle ilgili “Örneğin, bir mağdurun ismiyle sahte hesap açılır hakkında yalan yanlış bilgiler paylaşılıp itibarına zarar verilir ve küçük düşürülürse bu ceza gerektiren bir suç olacak” diye konuştu.

‘Kadınlara şiddet için araç’

Guardian gazetesindeki ilgili haberde de internette faaliyet gösteren Twitter gibi sosyal medya şirketlerinin, İngiltere ve Galler’de internette kadınlara yönelik tacizlere karşı mücadele için savcıları eğiteceği yazıyor.

CPS Başkanı Jenny Hopkins, Guardian gazetesine açıklamasında “Sosyal medya, kadınlara karşı şiddet için giderek daha sık kullanılan bir araç haline geliyor. Twitter’ın gelecek aylarda avukatlarımızı eğitecek olması gerçekten olumlu bir gelişme” dedi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) 2015 verilerine göre Avrupa Birliği genelinde siber şiddete uğrayan 15 yaş ve üstü kadınların sayısı 32 milyon.

Altı hafta boyunca kamu oyunda görüşülecek olan taslak metnin yılsonuna doğru yürürlüğe girmesi bekleniyor.

BBC

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...