Rüyaları Nasıl Hatırlıyoruz?

Share

Rüyaların nasıl üretildiği hakkında net bir bilgimiz yok. Onları nasıl hatırladığımızı da bilmiyoruz. Ancak yeni bir araştırma onları nasıl hatırladığımız hakkında ipucu veriyor.

Araştırma rüyaları sürekli hatırlayanlar ile daha az hatırlayanların karşılaştırılması şeklinde gerçekleştirilmiş. Sonuçlara göre ise bu iki tip insan grubunun beyninin işleyişi arasında bazı farklar var. Araştırmanın makalesinde yazılana göre rüyaları sıklıkla hatırlayanlar ayrıca gece daha çok uyanıyor ve isimlerini duyduklarında diğer gruptakilere göre daha fazla tepki veriyorlar.

Ekip bu sonuçlara ulaşmak için katılımcıları uyutup, kafalarına yerleştirdikleri elektrotlar ile incelemeler yapmış. İsimlerine verdikleri tepkiler hakkında Perrine Ruby “isimlere verilen tepkinin azlığına ve çokluğuna göre dalga boyları oluşuyor” diyor Popular Sicence’a.

“Yüksek tepki verenler ayrıca dışarıdan gelen seslere de daha duyarlı. Bu da geceleri sürekli uyanmalarına sebep oluyor olabilir. Hipotezimize göre, geceleri uyanmak rüyaları hatırlamayı kolaylaştırıyor.”

Ruby, isimlerine az ve çok tepki veren katılımcıların beyin aktivitelerinde de farklılık görmeyi düşünüyordu. Fakat son derece şaşırtıcı bir şey daha gördü, uyku halinde ismine çok tepki veren katılımcıların beyin aktivitelerinin dalga grafiği, az tepki veren katılımcıların uyanıkkenki verdikleri tepkinin grafiğinden daha yüksekti.

İki katılımcı grubu arasında farkların bulunduğu aşikar ancak Ruby bu farkın iyi ya da kötü bir şeyler ifade ettmediğini ekliyor. Sadece bazı özellikler rüyalarımızı hatırlamamıza yardımcı olduğunu söylüyor.

CNN, Popsci

Sezin Nil Tufan Bardakçı

Her şey için yeterli olduğu sanılır ama Nil için satranç oynamak elde ettiği şampiyonluklara rağmen sadece fazla iddialı bir hobiden ibaret. Yeterince zeki olduğunu göstermek yerine herkesin iyi olabilmeyi bu kadar dilediği bir oyunu kendisine iktisata yönlendiren bir analitik düşünce kaynağı olarak yorumluyor. Çok düşünüp az konuşuyor ve çok okuyup az yazıyor. Hayatın ona gelişini doğru yorumlayana kadar olanları saymazsak İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü mezunluğundan pek de haz etmiyor. Oyunun kurallarına aykırı bir “rok” daha deyip onu yenilmez satranççı kimliği Colly’e hapsetmeden hayatta savrulmayı umuyor. Maroon 5 eşliğinde.

You may also like...