Cildimiz Neden Kuruyor?

Share

Cilt kuruluğu, birçok nedenden dolayı oluşabiliyor. Bunların içinde yanlış kullanılan makyaj malzemelerinden, çeşitli cilt hastalıklarına kadar farklı sebepler olabiliyor. İşte cilt kuruluğuna neden olan faktörler:

Yaş: Yaşlandıkça cildimiz de incelmeye ve kurumaya başlıyor. Yaşla birlikte metabolizma değişiyor, ciltte yağ bezleri daha az çalışıyor. Bu gibi nedenlerle cilt esnekliğini ve nemini yitirmeye başlıyor.

İklim: Kuru bir iklimde yaşayanlar cilt kuruluğu sorunu ile daha çok karşılaşıyor. Sadece sıcak ve kuru iklim değil, aynı zamanda soğuk ve kuru havalar da cildi kurutuyor. Soğuk havada cilt kuruluğu şikayeti artıyor. Hem kuru hava hem de iç mekanlarda bulunan havadaki nemi daha da azaltan ısıtıcılar buna neden oluyor. Yaz aylarında ise klimaların benzer bir etkisi var. Kısaca, havadaki veya bulunduğunuz ortamdaki nem azaldıkça cilt kuruluğu şikayeti de artıyor.

Güneş: Güneş cildi kurutuyor. Böylece güneş ışınları cildin daha alt katmanlarına ulaşarak kırışıklık ve sarkma gibi başka zararlara da neden olabiliyor.

Cilt hastalıkları: Çocuklukta egzama benzeri bir cilt hastalığı ile tanışmış olan kişiler yetişkinlik döneminde cilt kuruluğu problemi yaşayabilir. Sedef hastalığı da yine cildin çok kurumasına yol açıyor.

Hormonal değişimler: Kadınlarda menopoz döneminde ya da tiroit hastalıklarında hormon seviyelerindeki dengesizlikler, cildin nem oranını etkileyerek cilt kuruluğuna sebep olabiliyor.

Kullanılan ilaçlar: İdrar söktürücü ilaçlar veya harici kullanılan çeşitli kremler cilt kuruluğuna yol açabiliyor. Tedavi tamamlandıktan sonra ilacın kullanımı bırakıldığında, cilt de düzeliyor.

Yüzmek: Bazı havuzlarda klor miktarı çok fazla oluyor ve bu da yüzen kişilerin cildini kurutabiliyor.

Elele

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...