İstanbul Borsası’nı Tek Başına Alt Üst Eden Adam: “Herif”

Share

Borsa İstanbul’u tek başına manipüle etmeyi başaran ”Herif” lakaplı bir adam var. Peki bu adam bunu nasıl başarıyor ve yaptığı şey tam olarak ne?

Aslında film konusu bile olabilir ancak bu “herif”‘in kim olduğu bilinmiyormuş. Burada kullanılan “herif” lafın gelişi değil. “Herif” bu adama verilen isim.

Yaklaşık 1.5 yıldır Türk borsasını karıştıran bu adam Hintli bir fon yöneticisi. Türkiye’de 1.5 milyar dolarlık yatırımı var. Bazı günler 450 milyon dolar alım satım yaptığı oluyor ve tek başına borsayı %8’e varan etkide bulunabiliyor.

Özel bir yazılım sayesinde ve değişik algoritmalarla, “robot işlem” denen işlemlerle bu işi yapıyor ama ne hikmetse borsada 1.5 milyar dolar yatırımı olan, günde 450 milyon dolar sokan kişinin kimliği bilinmiyordu. Şu an da sadece “İngiltere’den olaya giren bir fon yöneticisi” olarak biliniyor.

Kısacası önce belli kağıtlarda işlem hacmi yaratıp herhangi hisseye veya hisselere yön veren bir adam söz konusu. Bu yöne inanan sıradan yatırımcılar hisseyi almaya başlıyor. Hisse birkaç günde değer kazanınca ufak ufak çıkmaya başlıyor. Bir yandan da almaya devam ediyor ama satış miktarı daha fazla. Böylece hisse değeri düşmeden hisseleri elden çıkmış oluyor. Alanlar ise ne olduğunu anlamıyor bile…

Ekşi Sözlük

Sezin Nil Tufan Bardakçı

Her şey için yeterli olduğu sanılır ama Nil için satranç oynamak elde ettiği şampiyonluklara rağmen sadece fazla iddialı bir hobiden ibaret. Yeterince zeki olduğunu göstermek yerine herkesin iyi olabilmeyi bu kadar dilediği bir oyunu kendisine iktisata yönlendiren bir analitik düşünce kaynağı olarak yorumluyor. Çok düşünüp az konuşuyor ve çok okuyup az yazıyor. Hayatın ona gelişini doğru yorumlayana kadar olanları saymazsak İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü mezunluğundan pek de haz etmiyor. Oyunun kurallarına aykırı bir “rok” daha deyip onu yenilmez satranççı kimliği Colly’e hapsetmeden hayatta savrulmayı umuyor. Maroon 5 eşliğinde.

You may also like...