Sosyalist Sanders, Clinton’la Farkı Azaltmakta

Share

Amerika Birleşik Devletleri’nde 8 Kasım’da yapılacak olan başkanlık seçimleri öncesi Demokrat Parti’de üç eyalette yapılan ön seçimleri, Vermont Senatörü Bernie Sanders kazandı.

Bernie Sanders, eski Dışişleri Bakanı ve first lady Hillary Clinton’ı geride bıraktığı Washington, Alaska ve Hawaii eyaletlerinde yüzde 70’den fazla oy aldı.

Zaferleri sonrası destekçilerine hitap eden Sanders, Clinton’ın yarışta önde olmasına karşın hala Demokrat Parti’nin başkan adayı olabileceğini söyledi.

Sanders, Cumhuriyetçi Parti’de başkan adaylığı yarışını önde götüren iş adamı Donald Trump’la yarışacak en iyi adayın da kendisi olduğunu belirtti.

Kendisini “demokratik sosyalit” olarak nitelendiren Sanders’ı Clinton’dan ayıran noktaların başında, mevcut siyasi düzene karşı eleştirel tavrı geliyor.

Wall Street’i sert bir dille eleştiren Sanders, Washington yönetiminin finans sektörünün etkisi altında olduğunu ve Amerikan toplumunda eşitsizlikle yeterince mücadele edilmediğini vurguluyor.

Favori hala Clinton

Demokrat Parti’nin başkan adayı olabilmek için en az 2383 delegenin desteğini almak gerekiyor.

Amerikan Associated Press haber ajansına göre Clinton 1712, Sanders ise 1004 delegenin desteğine sahip var.

Siyasi gözlemciler Sanders’ın Clinton’ı geçebilmek için kalan eyaletlerde rakibine büyük fark atması gerektiği görüşünde birleşiyor.

Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre ise Clinton ön seçim yapılacak büyük eyaletlerden Kaliforniya, New York ve Pensilvanya’da Sanders’ın açık farkla önünde görünüyor.

Trump: Ortakları ABD’yi kazıklıyor

Cumhuriyetçi Parti’de ise dün herhangi bir ön seçim yapılmadı.

Yine Associated Press haber ajansına göre partide şu ana kadarki ön seçimler sonrası Donald Trump 739, Ted Cruz 465, John Kasich ise 143 delegenin desteğine sahip.

Donald Trump son olarak New York Times gazetesine verdiği mülakatta, başkan seçilmesi halinde “Önce Amerika” anlayışını benimseyeceğini söyledi.

“Tecriti savunmadığını” vurgulayan Trump, ülkesinin ortakları ve müttefiklerince sistematik olarak “kazıklandığını” savundu.

“Suudi Arabistan IŞİD’le savaşa asker göndermezse bu ülkeden petrol alımını durdurmayı değerlendirmeliyiz” diyen Trump, Japonya ve Güney Kore’deki askerlerinin de, bu iki ülke kendilerine daha fazla ödeme yapmadıkları takdirde çekmeleri gerektiğini belirtti.

Cumhuriyetçi Parti’de bir eyalette ön seçimleri kazanan, o eyalette tüm delegelerin desteğini almış oluyor.

Demokrat Parti’de ise delegeler başkan aday adaylarının eyaletlerde kazandıkları oylara göre dağıtılıyor, ayrıca partinin yetkili isimlerinden oluşan “süper delegeler” de kongrede oy kullanabiliyor.

ABD’de 50 eyalette yapılacak ön seçimler yazın son bulacak ve partiler kongrelerinde başkan adaylarını açıklayacak.

8 Kasım’da seçilecek yeni başkan ise Ocak 2017’de göreve başlayacak.

BBC

You may also like...