Yıkıcı Duyguları Kontrol Etmenin 5 Yolu

Share

Negatif duyguları kontrol edebilme yetisi hayat kalitemizi ve etrafımızdaki insanların bize bakışını etkiler.

Psychology Today’de yayınlanan bir haberde University of Massachusetts’de Psikoloji profesörü Susan Whitbourne işler aksi gittiğinde duygularınızı kontrol edebilmenize yardımcı olacak 5 yöntem anlatıyor.

1- Önlem alın

İstenmeyen bir duyguyu yaratacak durumlara girmemeye özen gösterin. Eğer aceleniz olduğunda sinirleneceğinizi biliyorsanız, işleri son dakikaya bırakmayın. Evden ya da ofisten 10 dakika erken çıkın ki yayalardan, arabalardan ve yavaş asansörlerden rahatsız olmayın. Bu duruma benzer olarak, görünce rahatsız olduğunuz bir tanıdığınız varsa, karşılaşmamanın bir yolunu bulun.

2- Durumu değiştirin

Beki de azaltmak istediğiniz duygu hayal kırıklığıdır. Ulaşılamaz mükemmelliği düşlüyor olabilirsiniz. Bu aradığınız “mükemmel” işinizde başarı ya da hazırladığınız yemek olabilir. Durumu sizin kabiliyetlerinize uygun şekilde çözebilirsiniz. Örneğin, çikolatalı sufle yapamıyor olabilirsiniz, ama çok güzel sütlaç yapıyorsanız, o akşam gelecek misafirlerinize sufle yerine sütlaç ikram edebilirsiniz.

3- Odağınızı değiştirin

Diyelim ki, sizden daha atletik insanların yanında kendinizi kötü hissediyorsunuz. Spor salonunda, düzenli çalışan insanların kaç kilogram ağırlık kaldırdıklarını, ne hızda koştuklarını izledikçe bu his giderek kötüleşecektir. Dikkatinizi onlardan çekip, kendinize verin. Bir önceki haftaya göre neyi daha iyi yapabileceğinize odaklanın. Belki 5 dakika daha fazla koşabildiniz, belki kaldırdığınız ağırlıkları birer kilo arttırdınız. Bu şekilde hem kendinizle ilgili daha iyi hissedersiniz hem de motivasyonunuz artar. Daha da güzeli, yaptığınız şeye odaklanabilirsiniz ve eninde sonunda arzuladığınız sonuca ulaşırsınız.

4- İnançlarınızı değiştirin

En derin duygularımızın temelinde onları yaşatan inançlar yatar. Bir şey kaybettiğinize inandığınızda üzülür, iyi bir şey olacağına inanırsanız mutlu olur, sabırsızlanırsınız. Ama bazen çok sevindiğiniz şeyler arkasından büyük zorluklar getirir, çok üzüldüğünüz şeylerse yeni kapılar açar. Düşüncelerinizi değiştirerek durumu değiştiremeyebilirsiniz ancak durumun sizi nasıl etkilediğini değiştirebilirsiniz.

5- Tepkinizi değiştirin

Eğer hiç bir şey işe yaramazsa, ve negatif durumlardan uzak duramaz, değiştiremez, dikkatini başka yere veremez ve düşüncelerinizi değiştiremezseniz ve duygular bardaktan boşalırcasına hissediliyorsa, duygu düzenlemedeki son adım tepkinizi kontrol altına almaktır. Öncelikler vücudunuz dinleyin. Belki kalbiniz deli gibi çarpıyor, belki enerjiniz hızla düşüyor, belki titremeye başladınız… Derin nefesler alın, tepki vermeden önce mutlaka nefesinize odaklanın ve nefesinizin sizi sakinleştirmesine izin verin.

Bu 5 yaklaşımla size zarar veren duygusal durumlarla başa çıkmayı öğrenebilirsiniz. Duygularınızı tetikleyen şeyleri fark ederek problemleri oluşmadan önce engelleyebilirsiniz. Fikirlerinizi ve tepkinizi değiştirmek, sorunlarla başa çıkma konusundaki özgüveninizi arttıracaktır. Biraz pratikle, giderek negatif duygularla daha iyi başa çıkabilir ve duygusal olarak daha dengeli bir hayat yaşayabilirsiniz.

CNN

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...