Elektrikli Tesla, Havayı Daha Çok Kirletiyor

Share

Tesla elektrikli otomobiller arasında şu anda en popüler marka. Son olarak tanıttığı Model 3 beklentileri de aşarak 400.000 civarında bir ön sipariş alarak şirkette yüzlerin gülmesine sebep oldu.

Ama Tesla yakın zamanda açıklanan bir rapor ile hiç beklemediği bir sonuç ile karşı karşıya kaldı. Rapor Bloomberg’ten geliyordu. Sonuçta, Model S’in BMW 320i’den daha fazla emisyon değerine sahip olduğu yazılıydı. Peki elektrikli bir araç nasıl olurda benzinli bir motor karşısında sınıfta kalır?

Uzan Doğu Pazarında Tesla’yı Bekleyen Tehlike

Enerji ihtiyaçlarını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan ülkelerde Tesla için herhangi bir sorun bulunmuyor. Çünkü bu ülkeler ihtiyaç duydukları elektriği çeşitli yöntemler ile yenilebilir kaynaklardan elde edebiliyorlar. Peki ya diğer ülkeler?

Tesla Model S

Hong Kong ve Çin gibi Uzak Doğu pazarı için başı çeken ülkelerde ise durum bu şekilde değil. Hong Kong ihtiyaç duyduğu enerjinin %53’ünü Çin ise %60’ını kömürden elde ediyor. Yani daha çok elektrik için daha çok kömür gerek daha çok kömür ise daha çok zararlı gaz demek.

İşler böyle olunca da Tesla için evdeki hesap çarşıya uymuyor. Bu açıklanan rapor Tesla için pek olumlu bir gelişme sayılmaz. Özellikle de Uzak Doğu pazarı için araçlarını orada üretme fikirleri kafalarında var iken.

BMW 3 Serisi

Rapor Tesla için olumsuz olsa da belki hava kirliliğinin hat safhada olduğu Çin gibi büyük nüfusa sahip ülkeyi, enerjiyi daha sağlıklı yollardan elde etmek için harekete geçirebilir. Rapor için siyasi çıkarlar doğrultusunda yayınlandığına dair yorumlar yapılsa da önümüzdeki günler bize neler olacağını gösterecek.

Shiftdelete

Sezin Nil Tufan Bardakçı

Her şey için yeterli olduğu sanılır ama Nil için satranç oynamak elde ettiği şampiyonluklara rağmen sadece fazla iddialı bir hobiden ibaret. Yeterince zeki olduğunu göstermek yerine herkesin iyi olabilmeyi bu kadar dilediği bir oyunu kendisine iktisata yönlendiren bir analitik düşünce kaynağı olarak yorumluyor. Çok düşünüp az konuşuyor ve çok okuyup az yazıyor. Hayatın ona gelişini doğru yorumlayana kadar olanları saymazsak İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü mezunluğundan pek de haz etmiyor. Oyunun kurallarına aykırı bir “rok” daha deyip onu yenilmez satranççı kimliği Colly’e hapsetmeden hayatta savrulmayı umuyor. Maroon 5 eşliğinde.

You may also like...