Kotun Minik Düğmesi Ne İşe Yarıyor?

Share

Sadece süs olsun diye oralara takıldığını sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz… ‘Jean’ ya da Türkçe’deki yaygın adıyla kot kumaştan yapılmış giysiler hepimizin hayatının bir parçası. Pantolon, etek, gömlek, ceket, elbise derken markaların kot kumaştan yapmadığı giysi kalmadı gibi.

Bir de bu kot pantolonların üzerindeki zımbalar var tabii… Lakin son dönemde moda olan zımbalardan bahsetmiyoruz. Bahsettiğimiz zımbalar, ezelden beri ceplerin kenarlarına basılan minik metal parçacıkları. Bunların sadece süs olsun diye oralara takıldığını sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz. O parçacıkların çok hayati bir işlevi bulunuyor…

Zımbaların görevi, pantolonların dikişlerinin kopması muhtemel kısımlarını sağlamlaştırmak. O nedenle özellikle farklı parçaların bir araya geldiği köşe noktalarına basılıyorlar. Ancak asıl ilginç olan, bu zımbalar olmasaydı kot pantolon diye bir şeyden bahsedemeyecek olmamız.

1870′li yıllarda, kot pantolonlar maden işçilerinin çalışırken giydikleri giysilerdi. Ancak çalışma koşulları nedeniyle pantolonlar kısa süre içinde parçalanıyordu.

Muhteşem Kot

İngilizcede 1960′larda ‘jeans’ adını alan pantolonlara Türkçede neden kot diyoruz peki? Çünkü bu ürünü 1940′larda Türkiye’ye getiren, Muhteşem Kot isimli bir girişimci. Fransa’da dönemin en prestijli terzilik okulu olan La Deveze Derrox’ta eğitim alırken işçi ve köylüye giydirecek ucuz ve dayanıklı malzeme arayışına giren Muhteşem Bey, 70 yıl sonra ülkemizden dünya çapında kot markaları çıkacağını muhtemelen tahmin edemezdi.

Sözcü

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...