TDK, ‘Kirli’ Kelimesi İçin ‘Aybaşı Durumunda Bulunan Kadın’ Dedi

Share

Türk Dil Kurumu’nun (TDK) internet sitesinde ‘kirli’ kelimesinin sözlük anlamına “Aybaşı durumunda bulunan (kadın)” yazılması tepki çekti.

TDK sözlükte ‘kirli’ kelimesinin sözlük anlamı üç başlık altında toplandı. İkinci anlamında ise ‘regl olan kadın’ için kirli tanımlaması yapılması büyük tepki topladı.

Oysa regl dönemi, doğurgan kadınlarda üreme ve döllenme amacıyla meydana gelen değişiklikler için kullanılan bilimsel bir terimdir. Daha önce de TDK ‘müsait’ kelimesini ‘Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)’ şeklinde tanımlayarak dikkatleri üzerine çekmişti.

İlki, sıfat Leke, toz vb. ile kaplı, pis, murdar, mülevves şeklinde tanımlanırken, ikinci anlamında ise şu yazıyordu: “Aybaşı durumunda bulunan (kadın)”.

Üçüncü anlamı ise “Toplumun değer yargılarına aykırı olan” şeklinde tanımlandı.

CNN

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...