İkinci Nesil BMW X1

Share

BMW’nin kompakt crossover modeli X1 ikinci nesil örneklerine kavuştu. Büyük kardeşlerine benzeyen bir dış mekan tasarımına kavuşan otomobilin kaputu altında da yenilikler bulunuyor.

Daha köşeli bir gövde tasarımına sahip olan yeni nesil modellerde kullanılan daha sportif görünümlü ön tamponda yuvarlak sis farları yine yukarıya yerleştirilirken büyük böbreklerden oluşan ön panjur da korunmuş. Gövdeden daha az çıkıntı yapan çamurluklarının altında yeni jant seçenekleri sunan aracın arka bölümünde daha dik bir bagaj kapağı camı ve ince uzun stoplar dikkat çekiyor.

Arka tamponunun büyük bölümü siyah plastikten üretilmeye devam eden X1’in bagaj kapağında yer alan spoiler de son zamanlarda birçok markanın uyguladığı gibi D sütunu gerisine eklenen deflektörlere sahip.

Eskiden olduğu gibi sade bir iç mekana sahip olan X1’in bu bölümde sunduğu görünüm diğer BMW modellerini andırıyor. Kalın kollara sahip üç kollu direksiyon simidi yeni bir detayken çift yuvarlak göstergeden oluşan gösterge tablosu tanıdık. Orta konsolu da sade çizgilere sahip olan araçta renkli bilgi ekranı ve eskisinden çok daha büyük saklama gözlerine sahip vites konsolu da bulunuyor.

Genişleyen vites konsolunda göze çarpan bir başka yenilikse vites kolunun artık bir joystick şeklinde olmaması. Arka koltukları 13 cm ileri geri kaydırılabilen aracın bagaj hacmi de 505 litreye ulaşmış. Elektronik yardımcıların da sayısını artıran BMW adaptif cruise control, head-up display, şeritte kalma asistanı, trafik asistanı ve kaza ön uyarısı gibi donanımlar sunuyor.

Kaput altında ilk etapta 2 litre hacimli motorları göreceğimiz X1’in turbo Diesel üniteleri 150, 190 ve 231 beygir güç, 330, 400 ve 450 Nm tork üretebilen versiyonlara sahip. Benzinli motorlarsa 192 ve 231 beygir güç, 280 ve 350 Nm tork üretebilmekte. İlerleyen aylarda sDrive versiyonlarını 1.5 litre hacimli motorlarla tanıtacak olan BMW bu araçlarda önden çekiş sistemine geçmiş. Küçük hacimli Diesel motor 116, benzinli üniteyse 136 beygir gücünde olacak.

Onur Koray

Ortaokul ve lise yıllarını İstanbul, Saint-Joseph Fransız Lisesi’nde geçiren Onur Koray, daha sonra üniversite eğitimini A.B.D.’nin Pennsylvania eyaletinde makine mühendisliğinde tamamladı. 2002 yılından bu yana Ekşi Sözlük’te Agamemnon adıyla yazdığı yazıları kişisel blog’u ile daha geniş bir içerikle sunan Onur Koray’ın otomobil yazıları, haftalık olarak yayınlanıyor.

You may also like...