Kuşlar Sürekli Küçülüyor

Share

Küresel ısınmanın bazı kuş türlerinin küçülmesine yol açtığı saptandı. Kutuplarda karların erken erimesi kuşların yeterince besin bulmalarını engelliyor.

Farklı ülkelerden bilim insanlarının katılımıyla yapılan araştırmada, göçmen kuşlar 30 yıldan uzun bir süre boyunca Rusya’daki mola yerlerinde gözlemlendi.

Araştırma, bazı göçmen kuşlarının Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki üreme alanında küresel ısınma nedeniyle sıcaklıkların artması sonucu bedenen küçüldüğünü ortaya koydu.

Almanya’daki Max Planck Ornitoloji Enstitüsü’nde görevli Martin Wikelski, Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki dalıcı kuşların vücut yapısındaki kalıcı değişikliklerin, kış aylarını geçirdikleri tropikal bölgede hayatta kalma şanslarını da etkileyebileceğine dikkati çekti.

Wikelski, bir yaşam alanındaki değişikliklerin, dünyanın diğer ucundaki yaşam alanlarında önemli ekolojik sonuçlara yol açabileceğine işaret etti.

Kuzey Kutup Bölgesi’nde üreyen sahil kuşları, kış aylarında tropikal ortamlara göç ediyor.

Bilim insanları, bu dönemde Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki karların erimesinin iki haftadan fazla sürdüğünü, dolayısıyla da yavru kuşların kendilerinden öncekilere oranla daha küçük olduğunu, bunun nedeninin de çözülme zamanında başlıca besinlerden mahrum kalışları olabileceği sonucuna ulaştı.

Büyük kum kuşlarının, uzun bir uçuşun ardından kış aylarını geçirmek için geldikleri Afrika’da beslenme biçimi incelendiğinde, uzun gagalı olanların yumuşakça hayvanlar bulmak için çamuru eşelediği, kısa gagalıların da kabuklu deniz hayvanlarına ulaşamadıkları için daha az besleyici gıdalar aldıkları görüldü.

Araştırmanın sonuçları “Science” dergisinde yayımlandı.

AA

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...