Nokia Telefonlar Geri Dönüyor

Share

Cep telefonu teknolojisinin gelişmesinde büyük rolü olan ancak iki yıl önce yoğun rekabet nedeniyle sektörden çıkan Finlandiyalı Nokia şirketi, bir diğer Fin şirket HMD Global Oy ile anlaşarak tekrardan Nokia markasıyla cep telefonları üreteceğini duyurdu.

Bir zamanlar dünyanın en büyük cep telefonu firmalarından olan Nokia, özellikle Apple’ın iPhone’u gibi akıllı telefonların yükselişinden sonra 2014 yılında cep telefonu biriminin tüm hisselerini Microsoft’a satmıştı.

Fakat telefon patentlerini elden bırakmayan Nokia, bir marka lisanslama anlaşmasıyla geri dönmeye karar vermişti. Finlandiyalı şirketin Microsoft’la yaptığı anlaşma kapsamında, 2 yıl süreyle cep telefonu alanında ABD’li teknoloji devine rakip olmaması şartı vardı.

Son dönemde daha çok modem gibi telekomünikasyon cihazlarının üretimine yoğunlaşan, Nokia HMD ile 10 yıllık bir lisans anlaşması imzaladı.

Nokia’ları sadece HMD üretecek

Nokia’nın patent bölümü başkanı Ramzi Haidamus, “Nokia’nın kendisi piyasaya geri dönüp telefon üretmektense, HMD’nin ürettiği telefonlar ve tabletlerle Nokia markasının küresel piyasalardaki değerinin artırılması planlanıyor” dedi.

Nokia uzun yıllar dünyanın en fazla cep telefonu satan firmasıydı.

Ayrıca Çarşamba günü Microsoft, ucuz telefon biriminin hisselerini Foxconn’un yardımcı firması FIH Mobile ve HMD’ye 350 milyon dolara satacağını duyurdu.

Bu anlaşmaya sayesinde HMD 2024 yılına kadar Microsoft’tan Nokia markasını kullanma hakkını da almış olacak.

HMD’den yapılan yazılı açıklamada, “Anlaşmalar sonucunda HMD dünyanın tek Nokia markalı telefon ve tablet üreticisi lisansına sahip olacak” dendi.

Nokia hisseleri yükseldi

Nokia yeni cihazlar için bir tarih vermeyi reddetti ama Microsoft ve HMD arasındaki anlaşmanın 2016’nın ikinci yarısında sonlanması bekleniyor.

Microsoft geçen yıl Nokia’da 7,5 milyar dolarlık bir kesinti yapmak durumunda kalmış, fakat Lumia akıllı telefonlarının üretiminin devam edeceğini söylemişti.

Nokia’nın hisseleri açıklamaların ardından yüzde 1,3 yükseldi.

BBC

 

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...