Aldatmanın Bilimsel Nedeni

Share

‘İnsan neden aldatılır?’

Aldatılan herkes kendine bir kere bu soruyu sormuştur. Ancak genelde varılan sonuçlar ya ‘yeterli olamama’ hissi, ya da karşımızdakinin başkasına aşık olması oluyor. Şimdiyse, bu sorunun bilimsel bir yanıtı daha var: Cinsel narsisizm.

Florida Eyalet Üniversitesi Psikoloji Bölümü ve Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin ortaklaşa gerçekleştirdiği araştırma, cinsel narsisizmin önemli bir aldatma sebebi olduğunu gösteriyor. Narsisizm, kusursuz olduğunu düşünen ve bu sebeple eleştiri kabul etmeyen, dinlemeyen ve empati kuramayan bir kendini beğenmişlik hastalığı demek.

Tabii, ilahi adalet o ki; narsistlerin de aldatılma riski çok yüksek. Dört yıl süren araştırmanın sonuçları, empati kuramadıkları ve kendini beğenmişlikleri yüzünden onların da eşleri tarafından aldatıldığını söylüyor.

Bu araştırma sayesinde, sadakatsizlik ve bireydeki cinsel narsisizm arasında doğru bir orantı olduğu da çok açık. Yani, kadın ya da erkeğin cinsel narsisizm duyguları ne kadar yüksekse, partnerlerini aldatmaya o kadar meyilli oluyorlar. Eğer cinsel tatminsizlik ve evlilikten memnuniyetsizlik de varsa, o ilişkide aldatma kaçınılmaz görünüyor.

Elle

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...