Fransa’nın “Benzini Bitti”

Share

Fransa’da hükumetin Meclis’te oylanmadan geçirmeye çalıştığı Çalışma Yasası Reformu ülkeyi sarsmaya devam ediyor. Aylardır süren protesto ve grevlere petrol işçilerinin de katılması ülkede akaryakıt kıtlığı paniğine ve uzun kuyruklara neden oldu.

Fransa'da uzun benzin kuyrukları

Fransa’da hükumetin Meclis’te oylanmadan geçirmeye çalıştığı Çalışma Yasası Reformu ülkeyi sarsmaya devam ediyor. Aylardır süren protesto ve grevlere petrol işçilerinin de katılması, ülkede akaryakıt kıtlığı paniğine ve uzun kuyruklara yol açtı.

Özellikle ülkenin batı ve kuzeyinde etkili olan grevler nedeniye Fransızlar hafta sonunu, açık benzin istasyonu arayıp, benzin kuyruğunda bekleyerek geçirdi.

Ülkede 8 rafineriden 6’sı Çalışma Yasası’na karşı bir haftadır grevde . Fransa’nın özellikle batı ve kuzey batısında başlayan akaryakıt grevi, ülke geneline yayılıyor. Hafta sonu boyunca benzin istasyonlarının bir bölümü kapandı, açık olanların önünde ise uzun kuyruklar oluştu.

Ulaştırma Bakanı Alan Vidalies, ülkedeki 12 bin benzin istasyonundan 1500’ünün benzin kalmadığı için kapandığını açıkladı.Özellikle grevin etkili olduğu batı illerinde hükümet araç sahiplerinin benzin alımlarını 20-30 litre ile sınırlandırdı. Ağır vasıtalar için bu sınırlar 40-150 litre arasında belirlendi.

Hükümetten “zor kullanırız” uyarısı

Ülkede “benzin krizi” paniğine karşı açıklama yapan Başbakan Manuel Valls, pazar günü, petrol kuyruklarına izin vermeyeceklerini belirterek gerekirse zor kullanarak rafinerileri açacaklarını duyurdu. Pazar günü güvenlik güçleri bir rafineriyi zorla açarak bazı istasyonlara benzin dağıtılmasını sağladı.

Ancak ülkenin en büyük sendikaları CGT ve FO uzun yol şoförlerini de akaryakıt grevine katılmaya; yolları, benzin istasyonlarını ve rafinerileri tıkamaya çağırdı. Sendikalar, yasaya karşı önümüzdeki Perşembe günü yeniden genel grev çağrısı yaptı. CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez, “Hükumet, zor kullanarak yasayı geçiriyor, zor kullanarak rafinerileri açıyor. Perşembe günü bu yaptıklarına tepki göstereceğiz” dedi.

Başkente ulaştı

Çağrının ardından benzin paniği başkent Paris ve banliyölerine sıçradı. Bu sefer uzun benzin kuyruklarına girme sırası Başkentliler’e geldi. Ancak hükumet, kamyonlarla gün boyu istasyonlara benzin taşıyarak krizi kısmen aştı. İnternet üzerinden gazeteler hangi istasyonlarda benzin satıldığı listesi yayınladı. Ancak rafineri çalışanları, ülkede 6 rafinerinin önünü lastiklerle kapatarak kararlı olduklarını gösterdiler.

Ekonomistler, petrol rafinerilerindeki grevin 3 haftayı geçmesi durumunda ülkede ciddi kriz yaşanacağı uyarısında bulunuyorlar. Grevin yaşandığı bölgede çalışanların yüzde 75 ila 85’inin işlerine arabayla gittiklerini belirtilerek, bir kaç gün içinde bu bölgelerde ciddi panik yaşanabileceğine ve bu krizin diğer sektörleri de etkileyeceğine dikkat çekiyorlar.

Ülkede aylardır sert grev ve gösterilere neden olan çalışma yasası reformu 13 Haziran’da Senato gündemine geliyor. Hükumet yasayı Meclis’te çoğunluk bulamayınca Anayasa’nın 49/3’üncü maddesini işleterek oy kullanılmadan geçirmişti. Hükümetin zor kullanarak yasayı geçirmekte kararlı olduğunu gören sendikalar da geçtiğimiz haftadan itibaren grev ve gösterilerin dozunu artırmıştı. Sendikalar 26 Mayıs ve 14 Haziran’da yeniden genel grev kararı aldılar.

VOA

Sevgin Şerifoğlu

Sevgin Şerifoğlu, Serinletici içeriğine güncel haberlerle editoryal katkı sağlıyor.

You may also like...