Tüm Antibiyotiklere Dirençli Bakteri

Share

ABD’de tüm antibiyotiklere karşı dirençli bir bakteriye rastlandı. ‘Superbug’ adı da verilen bu bakteri, bilim dünyasının korku ve çaresizliğe doğru itiyor.

ABD Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni bir raporla, ülkede ilk kez bir hastada tüm antibiyotiklere karşı dirençli bir bakteriye rastlandığı ortaya çıktı. Pennsylvania eyaletinden 49 yaşındaki bir kadının idrar yolları iltihabı tedavisi esnasında karşılaşılan bakteride, ‘mcr-1’ isimli antibiyotiğe karşı dirençli gen tespit edildi. İlk kez geçtiğimiz yıl Çin’de bir domuzda bulunan gen, bilim dünyasına korku salmıştı. ‘Superbug’ adı da verilen bu bakterilere karşı en güçlü antibiyotik olan ve tüm diğer antibiyotikler yetersiz kaldığında ‘son çare’ olarak kullanılan Colistin bile işe yaramıyor.

Tedavi edilemeyen kadının durumunun gözlemlenmesiyle birlikte bakterinin ABD’de de yayıldığını anlayan uzmanlar, bakterinin yakın zamanda daha çok ülkeye yayılacağını düşünüyor.

‘Yolun sonu uzak değil’

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) yöneticisi Tom Frieden “Bu durum bize gösteriyor ki, antibiyotikler için yolun sonu uzak değil. Bir gün tedavisi için antibiyotiği olmayan yoğun bakım hastalarımız ya da idrar yolu enfeksiyonu geçiren hastalarımız olabilir. Hissettiğimiz tam bir korku ve çaresizlik. O nokta bizim gelmememiz gereken bir yer” dedi.

Mcr-1 geni, sıklıkla rastlanan koli basili gibi bakterilere direnç kazandırıyor. Bu durum, küresel bir salgın ihtimalinin tüm dünyada korkunç sonuçlar yaratacağı dair endişeyi artırıyor. Virüsün kısa sürede yayılabileceği ve ne kadar hızlı olduğunu anlaşılabilmesi için araştırma yapıldığı ifade edildi. Dünya sağlık Örgütü, antibiyotiklere dirençli bakterilerin dünya sağlığı üzerindeki en büyük tehdit olduğunu belirtiyor.

Milliyet

Deniz Çalışkan

İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan Deniz, profesyonel öğrenimini yerel gazetelerde sürdürmeye devam ediyor. Kitap ve müziksiz bir hayatı kabul etmeyen Deniz için kitaplardan uyarlanan filmler özenle kaçılması gereken aktiviteler arasında yer alıyor.

You may also like...