Düzenli Bir Hayat İçin 8 İpucu

Share

Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde iş, trafik, dersler derken koşuşturmaktan kendimizi yatağa nasıl attığımızı şaşırıyoruz. Bir yandan evin işi birikiyor, siz bulaşık yıkamaya koyulduğunuz anda ise mailler ardı ardına sıralanıyor.

Tüm bunları aynı anda nasıl yapacağınızı şaşırmış halde çareyi hiçbir şey yapmamakta buluyorsunuz. Ancak bunun da bir çözümü var! Organize olmaya çalışırken çok işinize yarayacak bu 9 pratik yöntem ile sakin ve keyifli bir hayata bir adım daha yaklaşın:

1- Ertelemeyin!

Bir iş aklınıza geldiği zaman “Sonra yaparım” demeyin. Anında işe koyulun. Fatura mı geldi? Cevaplamanız gereken bir mail mi var? Mutfakta tabaklar mı birikiyor? Tek yapmanız gereken bir kaç dakikanızı alacak olan bu işler ile ilgili üşengeç olmamak. Biriktikçe ya unutulacak ya da hepsi üst üste gelecek ve stres olmanıza sebep olacaktır.

2- Bir ajanda edinin!

Sadece iş toplantılarınız için değil, günlük hayatınız için de kullanın! Böylece aile yemeğinizin olduğu gün ile arkadaşlarınızla film gecesi yapacağınız günler çakışmaz. Ayrıca alınması gerekenler, yapılması gerekenler gibi küçük listeler motivasyonunuzu yüksek tutacaktır. Tamamladığınız planlarınızın yanına check atarak çok daha planlı ilerleyebilirsiniz.

3- İnsanlar önceliğiniz olsun!

Sevdiğiniz insanları bir iş olarak görmek yerine önceliğiniz haline getirin. Sadece sevgilinize, ailenize, ya da arkadaşlarınıza ayıracağınız günler yaratın. Yemek için mi buluştunuz? Masada olduğunuz sürece maillerinize girmeyin. Yürüyüşe mi çıktınız? Bir saatliğine de olsa telefonunuzu kapatın. Ne kadar fark yarattığını göreceksiniz!

4- Çantanızı düzenleyin

Çok basit, hatta saçma görünen bu adım aslında üzerinizde çok büyük bir rahatlama yaratacak. Her gün elinizin altındaki çantada haftalar öncesinden kalma fişler, kırıntılar, hatta belki ne zamandır arayıp bulamadığınız bir kaç makyaj malzemesi bulunuyor. Tamamen boşaltıp anahtar ve cüzdan gibi sadece şuan ihtiyacınız olan parçaları çantanıza geri koyun. Böylece hem ağırlıktan kurtulur, hem çantanızdan bir sakız çıkartabilmek için saatler harcamazsınız.

5- Ev ve işi ayırın!

Çoğu zaman farkında olmadan iş hayatı ile ev düzenini karıştırıyoruz. İşteyken çıkınca ne yapacağınız ile ilgili kafa yorarken, evde maillerinize bakmakla uğraşıyoruz. Bu iki düzeni karıştırmamanız gerektiği gerçeği basit mantığa dayanıyor. İşte dışarıyı düşünmek yerine maillerinize bakarsanız evde bakmanıza gerek kalmaz. Bu kadar basit!

6- Beyin egzersizleri yapın!

Aklınıza hangi düşüncelerin geleceğine karar veremiyor olabilirsiniz ancak odağınızı nerede yoğunlaştıracağınıza karar verebilirsiniz. Negatif düşüncelerin sizi stres altına sokmasını önlemek için su doku, puzzle, çapraz bulmaca gibi beyin egzersizlerine odaklanmayı deneyin.

7- Dobra olun!

Kaba olmanızı öğütlemiyoruz tabii ki ancak aklınızdakileri de söylemekten çekinmeyin. Mesela iş tanımınız dışında bir görev verildiyse bunu yapıcı bir şekilde belirterek ekstra yükten kurtulun. Ya da arkadaşlarınız evinize gelmek istiyor ama ne evi toparlayacak vaktiniz ne de haliniz kalmış. Bahane bulmak yerine dürüst olun. Bir dahaki sefere size de danışarak uygun olduğunuz zamanları programlamaya çalışacaklardır.

8- Sizi rahatlatan şeyi bulun!

Kimi uyumak, film izlemek, meditasyon yapmak gibi sakin aktiviteleri rahatlatıcı bulurken kimi stresini koşuya çıkmak gibi fiziksel aktiviteler ile atmayı seviyor. Sizin için uygun yöntemi bulun.

Marie Claire

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...