Sorunların Çözümü: Doğru İletişim

Share

Çocuklarla yaşanan sorunların çözümü doğru iletişim yöntemini bulmaktan geçiyor. Çocuklara pozitif bir bakış açısıyla yaklaşmak, büyümeyle ilgili sancıların, çatışmaların ortaya çıkmasını ve derinleşmesini önlüyor.

Ergenlik dönemindeki gençlerdeki asilik ve kendi kararlarını kabul ettirme çabası aile içi huzuru olduğu kadar okuldaki notlarını da olumsuz etkiliyor. Ergenlik döneminde yaşanan sorunları atlatmak için genç ve ebeveyn iletişimi büyük önem taşıyor.

Duygularını İfade Edebilsin

Ebevenyler, çocuğun rahat edebileceği ve duygularını açabileceği bir ortam yaratılmalı. Çocuğa “Seni seviyorum”, “İyi çalışmalar” gibi pozitif cümlelerle konuşmakla iyi bir model olabilirsiniz. Ebeveynler herhangi bir çatışma anında “İlle de benim söylediğim gibi olacak, çünkü ben büyüğüm ve en doğrusunu bilirim!” demek yerine, çocuğun da görüşünü alıp onunla işbirliği yaparsanız uygun bir çözümde anlaşma sağlanabilir.

İletişim İçin Zaman Yaratın

Çocuğunuza zaman ayırmakta ihmalkâr davranmayın. Çocuklara kendilerini nasıl hissettiğini sormayı alışkanlık haline getirmek ve çocuğun mahremiyetine saygı duymak çocuğun bireyselleşmesine destek olur.

Çocuklarla Etkili İletişimin Altın Kuralları

Çocuğunuzu sevmeniz ve bunu hissettirmeniz her şeyden daha değerli. Bu yüzden çocuğunuzla empati kurmayı öğrenin. Konuşurken onu dinlediğinizi ve anladığınızı gösterin. Onunla iletişim kurarken aynı anda başka bir şeyle ilgilenmeyin. Fikirlerine saygı gösterin, sözünü kesmeyin ve kendi düşüncelerinizi onun konuşması bittiğinde aktarın. Konuşulan konu her ne olursa olsun onu ve söylediklerini hafife almayın.

Psikolojik Danışman Medine Karadağ/Elle

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...