Tatile İhtiyacınız Olduğunun 9 İşareti

Share

Stres birikimi hayatını çekilmez noktalara getiriyorsa, artık tatile çıkmanızın zamanı gelmiş demektir. İşte tatile ihtiycınızın olduğunu gösteren 9 işaret:

1- En ufak sorunda çileden çıkıyorsanız

Kimse bir diğerinin hatasını telafi etmek zorunda değildir; ama hayat bizi çoğu zaman böylesi bir zorunlulukla baş başa bırakabilir. Normal şartlar altındayken, sorunlarla başa çıkma konusunda sıkıntı çekmeseniz de, yoğun stres altında bir süreç geçirdiğinizde en ufak sorunlar bile sizi delirtebilir.

2- İş arkadaşlarınız sürekli “iyi misin?” diye soruyorsa

Etrafınızdaki insanlar, stres altında olup olmadığınızı sandığınızdan çok daha kolay anlayabilirler. İş arkadaşlarınızın yanına gelip “çok yorgunsun, bir şey mi oldu, her şey yolunda mı” tarzında sorular yöneltiyorlarsa, mola alma zamanın gelmiş demektir.

3- Sürekli hata yapıyorsanız

Kronik stres kişiyi sürekli olarak hata yapmaya iter. Çalışmalar gösteriyor ki, özellikle tıp alanında çalışanlar stres altındayken daha fazla hata yapmaya eğilimlidirler. Eğer önemli bir proje üzerinde çalışıyorsanız, çalışmanın bitiminin hemen ardından kendinizi tatille ödüllendirmelisiniz.

4- Hayata karşı hevesiniz kalmadıysa

Her şey seni sıkıyorsa, hiçbir şey seni heyecanlandıramıyorsa, aklına en ufak pozitif bir düşünce bile gelmiyorsa, tükenmişlikle baş başasınız demektir. Bu duruma acilen müdahale etmeniz gerektiğini bilmelisiniz.

6- Fiziksel yorgunluk

Sırt ağrıları, göz ağrısı ya da baş ağrısı…Tüm bu acılı haller vücudunuzun artık mola istediğinin işaretleri. 2011’de University of South Florida’da yapılan bir araştırma, stresli koşullarda yaşayan insanların vücutlarının, enfeksiyonu tetikleyen ve acıya olan duyarlılığı artıran kimyasallar salgılamayı artırdığını ortaya koyuyor.

7- Mide ağrıları

Baş ağrılarınızı yanı sıra midenize giren kramplar ya da şişkinlik hissi de tatil ihtiyacınızın olduğunun bir diğer belirtileri olabilir. Stresli olduklarında insanların sindirim sistemi dengesinin bozulması oldukça sık görülen bir problem.

8- Uyku düzeniniz bozuluyorsa

Eğer uyuma konusunda sorun yaşıyorsanız, bu da stresin bir yan etkisi olabilir. Uzmanlara göre bu durumun nedeni hormon dengesindeki bozulma da olabilir. Hormonların aşırı çalışmaya bağlı olarak dengelerini yitirmesi, kişinin uyku düzenini sabote ediyor.

9- Akşamları evde alkol tüketiyorsanız

Eve gelir gelmez alkol tüketmenin yollarını mı arıyorsunuz? Eğer öyleyse, ofisin acısını çıkarmak için alkolü bir mücadele mekanizması olarak kullanıyor olabilirsiniz. Alkol yerine günde 30 dakikalık orta seviyeli bir egzersizin insanları oldukça sakinleştirdiği ispatlanmış.

Marie Claire

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...