NASA Mars’ta İnsan Mı Klonlayacak?

Share

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bilimin sınırlarını zorlayacak bir yarışma başlattı. NASA, bilim insanlarından uzayda uzun süre yaşayabilecek kalın deri dokusu üretmesini istedi.

Uzay görevlerini daha uzun tutmak için çalışmalar yapan NASA, astronotları Mars’a yapılan keşif yolculukları ve diğer uzun görevlerde sağlıklı tutacak araştırmalara ağırlık vermeye başladı.

Vascular Tissue Challenge (Damarlı Doku Yarışması) adlı yarışmada, biyomühendislik tekniklerinin kullanılarak metabolik olarak insan derisi gibi davranabilecek derilen üretilmesi hedefleniyor. Üretilen dokular laboratuvar ortamında yapay bir şekilde kontrol edilecek.

Yarışmaya kazanmak isteyen ekibin bir santimetre kalınlığında 30 günden daha uzun süre uzay ortamında kalacak ve maksimum yüzde 15 doku kaybına uğrayacak bir deri modeli geliştirmesi gerekiyor. Deriyi geliştirecek ilk üç ekip 500 bin dolarlık ödülün de sahibi olacak.

NASA yöneticilerinden Steve Jurczyk, “İnsanlar Mars’a ve uzayın derinliklerine yaptığımız yolculuklarda hem öncülerimiz hem en önemli kaynağımız bu nedenle onları orada daha uzun süre tutabilmeliyiz” ifadelerini kullandı. NASA’nın sözcüsü ise, “Yarışmanın sonuçları sadece uzayın keşfi için yarar sağlamayacak aynı zamanda dünyadaki sağlık hizmetleri konusunda da büyük ilerleme sağlamamıza yardımcı olacak” şeklinde konuştu.

Uzay şartlarına dayanabilecek deri dokusunun ileride geliştirilmesi planlanan iç organlar için bir öncü rolü oynayacağının altı çizildi.

Jurczyk, “Yapay dokuların içerisinde damar oluşturmak en büyük engel. Bu engeli aştığımız zaman çok daha büyük keşifler yapabileceğiz” dedi.

NASA’nın bu planları, araştırmacıların ileride Mars’ta insan klonlanabilir yorumlarının yapılmasına neden oldu.

NTV

Emin Yavuz

Haber bölümü stajyeri Emin, Serinletici içeriğine güncel gelişmeler ile katkı sağlıyor.

You may also like...