II. Dünya Savaşı’nın Gidişatını Değiştirdi

Share

II. Dünya Savaşı’nın gidişatını değiştiren makine, şimdi İstanbul’da!

Benedict Cumberbatch’in 2014 yılında çok ses getiren filmi The Imitation Game’i izlemiş miydiniz? O filmde Cumberbatch, bilgisayar dehası Alan Turing’i canlandırıyordu. O ve ekibiyse II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından gizli mesajların şifrelenmesi ve tekrar çözülmesi için kullanılan şifre makinesini oluşturmaya çalışıyorlardı.

Amaç ise Nazilerin aralarında şifreli iletişim kurmasını sağlayan o makineyi çözebilmekti. İşte filmdeki o makine Enigma, şimdilerde İstanbul’da!

Son derece nadir olan “A17306” nolu “Enigma 1”, Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi’nde sergileniyor. 1935-1943 yılları arasında Alman ordusu istihbarat servisleri, hava kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan bu nadir makine tarih tutkunlarıyla buluşmayı bekliyor.

Elle

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...