İngilizler AB Vatandaşlığını Koruma Yolları Arıyor

Share

İngiltere’deki AB referandumundan birlikten ayrılma sonucu çıktı.

AB vatandaşlığının birçok önemli avantajı var, özellikle de herhangi bir AB üyesi ülkede yaşama ve çalışabilme hakkı.

Ayrıca AB vatandaşlarının, kıtanın herhangi bir yerinde iş kuma ve hastaneler gibi diğer üye ülkelerin tüm kamu hizmetlerine tam erişim hakları bulunuyor.

İngiliz vatandaşları bu hakları kaybedecek. Ama İngiliz vatandaşları için bunları elde tutmanın bazı yolları da var.

İrlandalı atalarınızı araştırın

Nüfus sayımı verilerine göre İngiltere’de yaşayanların yüzde 10’unun en az bir İrlandalı büyükannesi ya da büyükbabası var.

Eğer bu yüzde 10 arasındaysanız ve AB vatandaşlığınızı korumak istiyorsanız şanslısınız. İrlanda yasaları İrlanda kökenlilere vatandaşlık verme konusunda çok cömert. Hatta anne ve babanız İrlandalı olmasa bile. Kurallar biraz karışık ama ilk adım İrlanda’nın ülke dışında doğanlar listesine kaydolmak.

İrlanda vatandaşı olmak için İrlanda’ya taşınmanıza gerek yok ama İrlanda pasaportunuz sizi AB vatandaşı yapıyor ve tüm AB ülkelerinde serbest dolaşım imkanı tanıyor.

Diğer ülkelerin de böyle kendi kökenlerine sahip olanlar için çeşitli hakları var, dolayısıyla anne ve babanızın memleketlerini araştırın.

Estonya’nın elektronik oturum programı

Dünyanın neresinde yaşarsanız yaşayın internet üzerinden kayıt yaptırıp, Estonya kimliği ve özel bir tür oturma hakkı kazanabiliyorsunuz.

Bu şekilde Estonya vatandaşı olamıyorsunuz veya ülkede yaşama hakkı alamıyorsunuz. Ancak bazı avantajları var.

AB vatandaşlığınızı kaybetmekten iş nedeniyle kaygılıysanız e-oturumunuzla bir Estonya şirketi kurabilir, böylece bir AB şirketi üzerinden tüm AB ülkeleriyle ticaret yapabilirsiniz.

E-oturum için Estonya’ya gitmeniz gerekmiyor ve Estonyalı şirketinizini dünyanın her yerinden yönetebilirsiniz.

Kıbrıs’a iki milyon sterlin ödeyin

AB vatandaşlığınızı korumaya çok meraklıysanız ve harcayacak tonla paranız varsa Kıbrıs bir seçenek olabilir.

Bir milyon nüfuslu ada ülkesi bedelini öderseniz size Kıbrıs ve dolayısıyla AB vatandaşlığı vermeye hazır.

Kıbrıs hükümeti bütçelerine yardımcı olursanız size vatandaşlık veriyor.

2,5 milyon euroluk borç tahvili ya da eşit değerde bir mali varlık almanız yeterli.

Adada yaşamanız da gerekmiyor.

Malta’nın da daha ucuz benzer bir programı vardı ama AB’den gelen baskı nedeniyle iptal ettiler. Şimdi vatandaşlık için adada bir yıl yaşamak gerekiyor. Malta’da gayrimenkul alırsanız da vatandaş olabiliyorsunuz.

Bir AB üyesi ülkenin vatandaşıyla evlenin

Hollanda ve Fransa gibi bazı ülkeler vatandaşlarından biriyle birkaç yıldır evliyseniz ve herşey düzgün kaydedilmişse, bu ülkeler vatandaşlık vermek için ille de orada yaşamanızı istemiyor.

Süreyi doldurduğunuzda orayı ziyaret etmeseniz bile vatandaşlığa başvurma hakkınız oluyor. Örneğin Londra’daki Hollandalı kız ya da erkek arkadaşınızla bugün evlenirseniz, 24 Haziran 2019’da Hollanda vatandaşlığına başvurma hakkınız doğuyor. İngiltere’nin AB’den ayrılma müzakereleri o zaman dek tamamlanmamış olabilir.

İtalya ve Almanya gibi ülkeler de vatandaşlarından biriyle evliyseniz iki yıl bu ülkelerde yaşamanız kaydıyla vatandaşlık veriyor.

Ülke dışında eğitim görün

İngiltere yabancı öğrencileri, okulları bittikten hemen sonra kovalamaya çalışabilir ama diğer ülkeler yıllarca eğittikleri öğrencileri ülkede tutmak ve katkı sağlamaları için ellerinden geleni yapıyor.

Örneğin Fransa, normalde vatandaşlık için ülkede beş yıl yaşamayı şart koşuyor. Ama bir Fransız üniversitesinde okursanız bu süre iki yıla çıkıyor.

Yani yüksek lisansınızı Fransa’da yaparsanız, Fransız vatandaşlığı yolu açılmış demek.

İngiliz vatandaşları şimdilik Fransa üniversitelerinde Fransa vatandaşları için öngörülen fiyatlardan okuyabiliyor.

Üstelik Fransız üniversitelerinin yıllık ücretleri İngiltere’dekiler gibi binlerce sterlin değil, yüzlerce euroyla ifade ediliyor.

Bazı Fransız üniversitelerinin tamanen İngilizce programları var.

Beş yıllığına bir başka ülkeye taşının

Tüm diğer seçenekler işe yaramazsa, AB vatandaşlığı için en basit yol bir AB ülkesinde beş yıl yaşamak ve sonra vatandaşlığa başvurmak.

Çoğu Avrupa ülkesinde, kesintisiz beş yıl yaşamak ve ülkenin dilini ve kültürünü biraz öğrenmek, pasaport almanızı sağlıyor.

İngiltere hala AB üyesi ve çıkışının yıllarca süreceği tahmin ediliyor. Yani hala seyahat özgürlüğünüz ver ve gidip oralarda yaşayabilirsiniz.

İngiltere AB’den resmen çıkınca geri yollanma riskiniz var ancak yeni ülkenizin sizi sınırdışı etmektense kalmanıza izin vermesi daha yüksek ihtimal.

BBC

Deniz Çalışkan

İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan Deniz, profesyonel öğrenimini yerel gazetelerde sürdürmeye devam ediyor. Kitap ve müziksiz bir hayatı kabul etmeyen Deniz için kitaplardan uyarlanan filmler özenle kaçılması gereken aktiviteler arasında yer alıyor.

You may also like...