Tesla’nın “Otopilot”u Ölümlü Kazaya Sebebiyet Verdi

Share

Tesla’nın “Otopilot” özelliğine sahip otomobili Model S, ilk ölümlü kazasını yaptı.

ABD Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi, Tesla’nın insansız sürüş özelliğine sahip otomobili Model S‘in ilk kez karıştığı ölümlü trafik kazası sonrası soruşturma başlattı.

Tesla Motor’un blog’unda “trajik kaza” başlığıyla duyurulan olayda, bölünmüş yolda ilerleyen Tesla S‘in sürücüsünün ve “otopilot“unun aydınlık gökyüzü nedeniyle önde seyreden traktör römorkunu algılayamadığı için meydana gelen kazada şoför hayatını kaybetti.

Römorkun yüksek olması nedeniyle traktörün altına giren otomobilin sürücüsü, ön camdan gelen darbe nedeniyle yaşamını yitirdi.

“İNSAN FAKTÖRÜ ORTADAN KALKMIŞ DEĞİL”

Tesla, “yarı bağımsız” otopilot sisteminin sürücüden tüm sorumluluğu almadığını vurgularken, sistem aktif edilmeden önce şoförün bu uyarıyı dikkate alması gerektiğine dikkat çekiyor. Yani sürücülerin “otopilot” modu aktifken uyumak, yoldan dikkati tamamen ayırmak gibi eylemlerden kaçınması gerekiyor.

Tesla CEO’su Elon Musk, Mashable‘a attığı mail ile duruma açıklık getirirken, otopilot sisteminin tıpkı uçaklardaki gibi çalıştığına vurgu yapıyor.

Sistemin sürücünün yükünü hafifletmek ve güvenliği artırmak için geliştirildiğini ifade eden Musk, insan görüşünün yine de gerekli olduğu söylüyor. Tesla CEO’su, sisteme bu yüzden uçaklarda kullanılan “Otopilot” ismini verdiklerini de belirtiyor.

“OTOPİLOT”UN GELECEĞİ TEHLİKEYE GİREBİLİR

Yaşanan bu trajik olay, “bağımsız” ve “yarı bağımsız” sürüş sistemlerine sahip otomobil üreticilerini ve tüketicilerini de endişeye itti. Yaşanan olay, daha büyük ve farklı olayların da yaşanıp yaşanmayacağı sorularını da beraberinde getirdi.

Kaza sonrası sisteme olan güvenin azalma ihtimali, “kendi kendine sürüş” özelliğine sahip otomobillerin geleceğini nasıl etkileyeceğini de merak ettirdi.

NTV

Emre Kırtaş

Serinletici'ye teknik destek sağlayan ve öncelikli olarak teknoloji editörlüğü yapan Emre Kırtaş, Formula 1 başta olmak üzere Serinletici içeriğine daha birçok alanda da katkıda bulunuyor. Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümü’nü bitiren Emre aynı zamanda canlı anlatımlarının da en önemli isimlerinden.

You may also like...