Tarkan’ın Yeni Şarksı Cuppa, Sosyal Medyayı İkiye Böldü

Share

Dün, Türkiye yeni güne Tarkan’ın yeni şarkısıyla uyandı. Sezen Aksu imzalı ‘Cuppa’ adlı bu şarkı, kısa sürede sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri oldu.

AJDAR İLE KIYASLAYANLAR VAR

Şarkıyla ilgili yorumlar yağmaya devam ediyor. Bir kesim şarkıyı severken, bir kesim de eleştiri bombardımanına tutuyor. “Böyle şarkı mı olurmuş, bu çocuk şarkısı bile olmaz” diyenlerden tutun da “Tarkan böyle bir şarkı söylemişse bu ülkede müzik bitmiştir” diyenlere kadar. Şarkıyı Ajdar’ın “Çikita Muz”uyla kıyaslanlar bile oldu.

“KAPI GİBİ POP”

"KAPI GİBİ POP"

“Cuppa” sosyal medyadaki yorumların aksine müzik yazarlarından geçer not almayı başardı. Naim Dilmener twitter hesabından “Tarkan’ın Cuppa’sı iyi bir şarkı” diye yazdı. “Vokal başarısı en tepede. Bu yazın en iyi şarkısı nihayet çaldı kapıları. Kapı gibi pop mu dediniz, alın size Tarkan’dan Cuppa. Önüne geleni dümdüz edecek.” Yavuz Hakan Tok da Dilmener gibi “Cuppa”yı beğenenlerden. Tok, Twitter’dan şarkıyla ilgili şunları yazdı: “Cuppa” çok iyi. Hem Tarkan kalıp, hem de bir basamak yukarı çıkmış. Zamanla anlaşılır. Şimdilik diyeceğim budur.”

1997’DEN SONRA İLK

1997'DEN SONRA İLK

“Cuppa” Sezen Aksu ve Tarkan’ı “Şımarık”tan (1997) yıllar sonra ilk kez “Bir Tarkan albümünün çıkış şarkısı”nda buluşturması adına önemli. Tarkan’ın 2010’da yayınladığı “Adımı Kalbime Yaz” albümünde “Sen Çoktan Gitmişsin” adlı bir Aksu şarkısı vardı ama Tarkan, uzun zamandır Sezen Aksu şarkısıyla çıkış yapmıyordu. Peşin peşin söyleyeyim, eğer Tarkan ve Sezen Aksu’dan “Hepsi Senin mi” ve “Şımarık” kadar güçlü bir şarkı bekliyorsanız “Cuppa”yı direk geçiniz….

KARİYER ZİRVESİYDİ

KARİYER ZİRVESİYDİ

O bir dönemdi. İkilinin tutkulu ve ateşli ilk buluşmasıydı. Müziğin de daha değer gördüğü yıllardı. Bu şarkılar her ikisinin de kariyerlerinin zirvesi oldu. Ama “Şımarık”ın üzerinden çok sular aktı. Hayat ikisini de, hepimizi de epey yordu. Artık ne Tarkan ne de Sezen Aksu o ruh halinde; ne de dönem, öyle bir dönem…

YAKALAYAN BİR MELODİSİ VAR

YAKALAYAN BİR MELODİSİ VAR

Gelelim “Cuppa”ya.. .İki cümleyle harcanacak bir şarkı değil. Evet, insanı hemen yakalayan bir melodisi var. Evet, çocuk şarkıları gibi sade ve basit bir formda ama bu biraz özellikle yapılmış gibi duruyor. Sezen Aksu, incelikli ve derin sözlerini hepimizi en kolay yakalayacak “eller havaya” bir sound’un içine yerleştirmiş. Aslında bir Serdar Ortaç şarkısı atmosferinde hem hepimizin dünya acıdan yanarken takındığı vurdumduymazlığa, hem de aşk ve ilişkiler başta olmak üzere her konuda her bakımdan yozlaşan insan davranışlarına tatlı tatlı ayarını veriyor.

TOKAT GİBİ ÇARPIYOR

TOKAT GİBİ ÇARPIYOR

Sezen Aksu “Her şey satılık/ Kalplerde katılık / Aşklar yatılık/ Akışta millet” diye mevcut durumun tespitiyle başlıyor söze “Cuppa cuppa cuppa / Bağıra çağıra bas bas /Sabaha kadar dans”la geldiğimiz son noktayı özetliyor. İkinci bölümde “Doğduk biz bu düzene / ötekini üzen üzene/ olur mu ondan bize ne / küfür kıyamet” diyerek hayatın her alanında bizden farklı olana, farklı düşünene karşı ulaştığımız tahammülsüzlük sınırlarını yüzümüze tokat gibi çarpıyor. Bir yandan kalp kırmaya devam erken bir yandan da “sabahlara kadar kop”maya devam ediyoruz, diyor…

AĞLAYACAK HALİMİZE GÜLECEK MİYİZ?

AĞLAYACAK HALİMİZE GÜLECEK MİYİZ?

10 yıl önce benzer dertlerle yazdığı, Kenan Doğulu’nun söylediği “Çakkıdı” şarkısından beri bir arpa boyu yol gidememişiz, daha da beter olmuşuz diyor. Vicdanlarımız ne ara bu kadar sağırlaştı, kalplerimiz ne ara bu kadar katılaştı diye acıyla soruyor. Üstelik tam da eleştirdiği şeyin içine gizleyerek yapıyor bunu. O “kopma” halini temsil eden tam da öyle “form”da bir şarkının içine enjekte ederek. Bu şarkıyla bu yaz her yerde, kulüplerde, sahillerde herkes görün bakın, nasıl da dans edecek. Ama sözlerindeki derinliği aynı oranda hissedip özeleştirimizi yapabilecek miyiz sizce? Yoksa ağlanacak halimize yine gülecek miyiz ? Kafamda deli sorular…

ZEKİ FORMÜL

ZEKİ FORMÜL

Eleştirdiği yapının içine eleştirisini, söylemek istediği sözü enjekte eden ilk isimlerden biri 90’lı yıllarda Aysel Gürel olmuştu. Gürel, 80’li yılların toplumsal acılarını yazdığı şarkıları 90’larda yeteri kadar talep görmeyince, 90’larla birlikte bütün dünya başka bir yöne doğru gidince (hızlı tüketim ve eğlence yılları başlayınca) çok zeki bir formül bulmuştu…

Aysel Gürel’in izinden giden ‘Cuppa’ şarkısını Sezen Aksu ve Tarkan’dan hepimize ‘ince bir ayar’ olarak özetleyebiliriz.

NTV

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...