Mars Eskiden Göllerle Çevriliydi

Share

NASA’nın uzun süredir üzerinde araştırmalarını sürdürdüğü komşu gezegenlerden Mars, yeni bulgulara göre yüzeyinde pek çok göl ve nehir barındırıyormuş.

Dünya dışı yaşam ve kolonileşme konusunda yavaş yavaş da olsa ümitlendiren araştırmalar hergün yeni cevaplar ile devam ediyor.

NASA’nın uzun yıllardır üzerinde çalıştığı Mars projesi de bunlardan bir tanesi.

Gezegene gönderilen araçlar ile Mars’ın geçmişini, dolayısıyla Güneş Sistemi’nin tarihine dair yeni detayları öğrenmek isteyen bilim insanları bu kez da milyonlarca yıl öncesinden bir bilgiyi ortaya çıkarttı.

Mars’taki görevine devam eden Curiosity’nin, Dünya’ya yolladığı yeni verilere göre, çok uzun zaman önce gezegende yoğun miktarda su vardı. En azından eldeki resmi kanıtlar şimdilik buna işaret ediyor.

16-08/08/mars-krateri.jpg

Mars Çok Eskiden Yaşanabilir Yapıda Olabilirmiş

Araştırmacılar gezegende bulunan Gale Krateri ile ilgili yeni görsel ve verileri incelerken, krater yüzeyinde ciddi aşınmalar ve su yolu izleri ile karşılaşmış.

Belli bir akış hızına sahip olduğu tahmin edilen nehir ya da birikinti ile oluştuğu düşünülen göllerin, bir ihtimalle de olsa içerisinde canlı barındırmaya izin verecek kimyada olduğu ekleniyor.

Milyonlarca yıl boyunca birbirinden çok farklı kimyasal yapıda su türünün gezegen üzerinde yer aldığı kanısı güçlenirken, suyun neden yok olduğuna dair güçlü fikirler de var.

NASA’nın önde gelen bilim insanlarına göre, Mars’ın sahip olduğu zayıf manyetik alan, mevcut su yataklarının zamanla kendini koruyamaz hale gelmesine sebep olmuş.

Gezegende bulunduğu düşünülen su rezervlerinin ne şekilde oluştuğuna dair şimdilik “çok güçlü” bir fikir ise bulunmuyor.

Shiftdelete

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...