Yanlış Tükettiğimiz 5 Besin

Share

Sağlığınıza dikkat ediyor, spor yapıyor, doğru besleniyorsunuz. Peki bazı yiyecekleri yanlış tükettiğinizi ya da pişirdiğinizi hiç düşündünüz mü? Hepimizin çoğunlukla yaptığı, pek bilinmeyen yiyecek hatalarını hep birlikte öğrenmeye ne dersiniz?

Hatalı tükettiğimiz bu 5 besine dikkat:

1. Siyah çay içmek artık üzerine şiirler yazılan bir aktivite. Yalnız uzmanlar, kimileri çok sevse de çayla sütün kesinlikle birbirine katılmaması gerektiğini söylüyor. Sütün içerisinde proteinler, çayın verdiği mineralleri etkisiz hale getirebilir.

2. Çilek, içeriğindeki C vitamini ve antioakdisanlarla sağlığınız için birebir. Ancak eğer çileğe bıçak değdiriyorsanız hata ediyorsunuz. Uzmanlar, çilekte bol miktarda bulunan C vitamininin, ışığa ve oksijene duyarlı olduğunu bu nedenle doğranmadan direkt yendiğinde daha faydalı olacağını belirtiyor.

3. Sarımsakta ise durum tam tersi. Kansere iyi geldiği bilinen ve sarımsakta bol miktarda bulunan ‘allicin’ adlı enzim, C vitaminin aksine oksijeni ve ışığı seviyor. Uzmanlar, sarımsağı doğradığınız ya da ezdiğiniz zaman, içindeki maddenin gerçekten aktif olmasını istiyorsanız 10 dakika gibi bir süre sarımsağı dinlenmeye bırakmanız gerektiğini söylüyor.

4. Vitamini kabuğunda değil ısısında desek? Domates neredeyse tüm öğünlerde tüketilen ve çok sevilen bir sebze. Eğer domatesin içerisindeki likopen adlı enzimden yararlanmak istiyorsanız, domatesi pişirmeli ya da ısıttmalısınız. Böylelikle domatesteki antioksidan miktarı artışa geçecek.

5. Brokoliyi seveni de çok sever sevmeyeni de. Sevmeyenlerin dahi, sağlığa olan etkilerinden dolayı tüketmeye çalıştıkları brokoli, eğer kızartılırsa ya da haşlanırsa bir işe yaramıyor. Brokolinin içerisindeki maddelerden faydalanmanın en doğru ve güvenilir yolu, çiğ yemek ya da buharda pişirmek.

Elle

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...