400 Yıldır Yaşayan Köpek Balığı Tespit Edildi!

Share

Bilim insanları, Grönland dolaylarında gelmiş geçmiş en uzun yaşayan omurgalı canlıyı tespit ettiler. Yapılan tespit sonucu yaşayan en uzun köpek balığı 400 yaşında!

Bilim insanlarının bugüne kadar yaptıkları araştırmalarda, en uzun süre yaşayan omurga canlılar olarak kalamar, balina, ahtapot, geyik gibi canlı türleri ortaya atılmıştı.

Son süreçte ise University Of Copenhagen araştırmacıları, gelmiş geçmiş en uzun süre yaşayan omurgalı canlının tespitinde bulundular. Danimarkalı bilim insanları Grönland dolaylarındaki bir köpek balığının yaklaşık 400 yıldır yaşamını sürdürdüğüne yönelik bulgulara rastladıklarını belirttiler.

16-08/14/greenlandshark_web_1024.jpg

400 yaşındaki köpek balığı!

Diğer köpek balıkları ile karşılaştırıldığında daha yavaş bir hareket hızına sahip olduğunu ifade eden bilim insanları, köpek balığının ortalama 1 mil hızında seyir ettiğini söyledi.

400 yaşındaki köpek balığının yaklaşık 20 feet (6.089 metre) uzunluğunda olduğu tahmin ediliyor.

Köpek balığı çok yavaş büyüyor

Science Dergisi’nde yer alan rapora göre; doğumundan bu yana her yıl yaklaşık 1 cm büyüyen köpek balığı, oldukça yavaş bir gelişim hızına sahip.

University Of Copenhagen Deniz Biyoloğu John Steffensen konuyla ilgili yaptığı açıklamada, gri köpek balığı olarak bilinen köpek balığının yaşını tahmin etmek için son derece zorlu testleri geride bıraktıklarını dile getirdi.

1950’li yıllarda kullanılmaya başlayan ağır izotop yöntemli testi geride bıraktıklarını ifade eden Steffensen, araştırmalar sonucu elde ettikleri 400 yıllık rakamın oldukça şaşırtıcı olduğunu sözlerine ekledi.

Köpek balığının yaşının belirlenmesi için, canlının uzunluğu ile radyokarbon tarihleri ilişkilendiren bir teknik kullanıldı.

Söz konusu teknik ve yöntem sonucunda ise 1624 yılından doğduğu tahmin edilen gri köpek balığının 392 yaşında olduğu tespit edildi.

16-08/14/7722922-3x2-700x467.jpg

Araştırmacılar gri köpek balıklarının ortalama 132 ila 156 yıl arasında yaşamlarını sürdürdüklerini belirtiyorlar.

Shiftdelete

Sezin Nil Tufan Bardakçı

Her şey için yeterli olduğu sanılır ama Nil için satranç oynamak elde ettiği şampiyonluklara rağmen sadece fazla iddialı bir hobiden ibaret. Yeterince zeki olduğunu göstermek yerine herkesin iyi olabilmeyi bu kadar dilediği bir oyunu kendisine iktisata yönlendiren bir analitik düşünce kaynağı olarak yorumluyor. Çok düşünüp az konuşuyor ve çok okuyup az yazıyor. Hayatın ona gelişini doğru yorumlayana kadar olanları saymazsak İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü mezunluğundan pek de haz etmiyor. Oyunun kurallarına aykırı bir “rok” daha deyip onu yenilmez satranççı kimliği Colly’e hapsetmeden hayatta savrulmayı umuyor. Maroon 5 eşliğinde.

You may also like...