Aşık Olduğunuzun En Güçlü Kanıtı

Share

Yaygın olarak bilinen bir ilişki teorisine göre; herkes kendisiyle ilgili bir derecelendirmeye sahip ve ilişki kurmak için de buna benzer birilerini arıyor. Online olarak flört ederken her ne kadar herkes şansını, normalde kendi seviyesinde olduğunu düşünmediği kişilerle de denemeye istekli olsa da, başımızı ekrandan kaldırıp gerçek hayata döndüğümüzde durum değişiyor ve hem kişilik, hem de görünüş açısından daha çok uyum sağlayacağımızı düşündüğümüz kişilere odaklanmaya eğilim gösteriyoruz.

Aşık olduğumuzda sevdiğimiz kişiyi deyim yerindeyse pembe gözlüklerle görürüz. Araştırmacıların aşkın gözünün kör olmasıyla ilişkilendirdiği bu durum, aşık olduğumuz kişilerin bize herkesten daha farklı ve iyi görünmesini sağlıyor. Hatta iyi giden bir ilişkide bireyler partnerlerinin kendilerinden daha iyi olduğunu bile düşünmeye başlayabiliyor. Bu özellikle, iki tarafın da aynı oranda çekici olduğu durumlarda böyle. Yani siz aksini düşünseniz de, partneriniz sizin daha çekici olan taraf olduğunuzu düşünüyor olabilir.

Öte yandan duygusal yakınlık hissettiğiniz kişinin sizden daha çekici olduğunu düşünmeniz, aşık olduğunuzun en güçlü kanıtıdır. Aşkın insanın gözünü kör etmesi olarak adlandırılan bu durum, daha tatmin edici, samimi, tutkulu ve ciddi bir ilişki yaşama şansıyla da ilişkilendiriliyor.

Bilimsel araştırmalar da bu teoriyi destekliyor
Kulağa ne kadar ilişkinin sadece ilk 6 ayında geçerliymiş gibi gelse de, bilim insanları bunun aksini ifade ediyor. Hollandalı 93 heteroseksüel çiftin katıldığı bir araştırmada, insanların kendilerini partnerlerinden daha az çekici görme süresinin ortalama 14 yıl olduğu ortaya çıktı.

Groningen Üniversitesi’ndeki çalışmayı yürüten araştırmacılar Pieternel Barelds-Dijkstra ve Dick Barelds, insanların genellikle görünümleri hakkında olması gerektiğinden daha fazla eleştirel olduğunu ifade ediyor. Bu özellikle de partnerleri söz konusu olduğunda geçerli.

Ayrıca sıklıkla olumsuz özelliklere odaklandığımız da bir gerçek. Kadınlar genellikle erkeklerin kendilerinden daha zayıf ve daha büyük göğüslü kadınları tercih ettiklerini düşünüyor. Erkeklerse kadınların daha kaslı ve daha geniş omuzlu erkekleri seçtiği görüşünde.

Uplifers

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...